За Алексис Ципрас вече знаем няколко неща – той е

...
За Алексис Ципрас вече знаем няколко неща – той е
Коментари Харесай

Алексис Ципрас – Атинският Робин Худ

За Алексис Ципрас към този момент знаем няколко неща – той е най-младият министър председател на Гърция за последните 150 година, европейски болшевик с магическа харизма, неприятното момче на гръцката политика без вратовръзка и министър председателят, извел Гърция от най-тежката икономическа рецесия. Атинският Робин Худ и другар на Хю Лори. Единственият политик, придружаван от чернокожа имигрантка от Африка по време на протест, трансформирайки се в знак на новото потомство гърци, които желаеха достъп до политическата сцена, окупирана от по-възрастните. В топ пет измежду най-секси политиците в света през 2018 година

Гръцкият парламент гласоподава избор на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас. Правителството получи нужните 151 гласа от 300-членния парламент. То беше подкрепено от 145 депутати от СИРИЗА и шестима самостоятелни народни представители. Против гласоподаваха 148 депутати от опозицията.

Израснал в атинския квартал “Екзархия ” като най-малкото, трето дете на семейство от междинната класа, Алексис Ципрас е роден дни след краха на военната хунта през 1974 година Баща му е строителен бизнесмен от Епир, а майка му е от Правища, Егейска Македония. Учителите му си го спомнят като спокоен и мирен. Винаги седнал на последния чин. По това време се заражда и любовта му към Гръцката комунистическа партия. Скоро среща и другата си обич. Съученичката Бети, по паспорт Перистера Базиана, с която имат две деца. Години по-късно, двамата живеят на фамилни начала в атинския квартал “Кипсели ”, където са и до през днешния ден. Атеисти, без подписан брак, без църковно кръщение за децата им. По-малкият им наследник се споделя Орфеас Ернесто – в чест на революционния кумир на семейство Ципрас – Ернесто Че Гевара.

Следвайки образеца на татко си – строителен бизнесмен, Алексис взема решение да стане инженер и приключва Националния механически университет в Атина, а след дипломирането си през 2000 година се заема със следдипломна подготовка. По това време стартира работа като строителен инженер. Написва няколко изследвания и планове, свързани с градоустройството на Атина. Като студент в Политехническия университет яхва съпротивата и провежда митинги против планувани съкращения. Добива популярност като покровител на студентското придвижване. Тогава Ципрас дава изявление, в което признава, че се възхищава на възгледите на Мао Дзедун, създател на Китайската комунистическа партия.

Още преди да приключи гимназия, демонстрира лидерски качества. Когато дясно-центристкото държавно управление взема решение да направи промяна в образованието през 1990 – 1991 година, 17-годишният Алексис оглавява спонтанна окупация на неговото учебно заведение, която продължава няколко месеца – учениците се затварят в постройката, отхвърлят да я изоставен и спят в класните стаи.

В края на 80-те години се причислява към възроденото ляво придвижване в Гърция. От началото на 90-те години се занимава интензивно с политика. След отдръпването на Комунистическата партия на Гърция от политическата групировка “Синаспизмос ”, Ципрас остава в обединението. Като секретар на младежкото крило на “Синаспизмос ” взима интензивно присъединяване в процеса на основаването на гръцкия обществен конгрес и взе участие във всичките интернационалните митинги срещу неолибералната глобализация. През декември 2004 година, на Четвъртия конгрес на “Синаспизмос ” е определен за член на централния комитет, като отговорник по просветителните и младежките въпроси.

Между 2003 и 2004 година отбива постоянната си военна работа във Военноморските сили на Гърция.
Звездният момент на Ципрас настава на локалните избори през 2006 година, когато е повдигнат за кандидат-кмет на Атина от СИРИЗА.

Предизборната акция организира съвсем самичък, обикаляйки Атина с мотора си. Предизвиква дребна сензация: 10,5% от гласоподавателите в гръцката столица гласоподават за левицата, което е тройно повече, в сравнение с парламентарните избори две години по-рано.

На петия конгрес на “Синаспизмос ” на 10 февруари 2008 година е определен за ръководител на партията, откакто тогавашният водач Алеко Алаванос подава оставка по здравословни аргументи. По това време Ципрас е на 33 години, с което става най-младият началник на гръцка политическа партия от 1931 година насам. Неговият политически татко Алекос Алаванос е индивидът, издигнал го до върха. В днешни дни те не си приказват.

През 2009 година на парламентарните избори в Гърция е определен за народен представител като представител на изборна единица в Атина. СИРИЗА го избира единомислещо за началник на парламентарната група.

На предварителните парламентарни избори, извършени на 25 януари 2015 година “Коалицията на радикалната левица ” (СИРИЗА) печели 36.3% от гласовете. В Гърция партията с най-хубав резултат на изборите получава 50 спомагателни места в Народното събрание, с цел да може да сътвори работещо държавно управление. Така СИРИЗА печели 149 от 300 места в Народното събрание. Ден по-късно договаря коалиция с консервативната партия “Неависими гърци “ (АНЕЛ). Същият ден Ципрас е назначен за министър-председател от президента Каролус Папуляс, с което става най-младият министър-председател на Гърция от 1865 година насам.

Обожава футбола и волейбола


Ципрас минава за благ и общителен човек. Живее относително непретенциозно в един от централните атински квартали. Обича да е измежду хора и избира да се придвижва с мотор. Фен на клуба “Панатинайкос ”. Обожава вестник “Елефтеротипия ”, футбола и волейбола. Вечер поставя синовете си Феб и Орфей да спят. Премиершата ненавижда да пазари, не обича да посещава фризьорски салони, не обича да дава пари за облекла.

За него


Голям човек, постигнал доста


Гърция е люлка на културата, демокрацията, философията. Съединени американски щати гледат на това завещание със благоговение. Премиерът Алексис Ципрас е огромен човек, постигнал доста.

Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати


Достоен водач и другар на България


Ципрас е умел политик. Заедно с него направихме доста по тематиката Западни Балкани. Винаги съм срещал поддръжка, с цел да изведем Балканите в центъра на дебатите в Европейски Съюз. По време на бг председателството, с поддръжката и на Ципрас, България съумя да постави на масата на евролидерите тематиката Западни Балкани, задачата ни е да сме по-добро място за живеене.
Ципрас потвърди, че е заслужен водач и другар на България. Нашето съдействие има неограничени благоприятни условия.

Бойко Борисов, министър председател на България


Най-големият изменник на левицата


Някогашното ми протеже Алексис Ципрас е най-големият изменник на гръцката левица в историята! Когато чуете някой да се хвали със личния си темперамент и алтруизъм, най-добре е да пъхнеш ръката си в джоба и да пазиш портфейла си.

Бившият водач на СИРИЗА Алекос Алаванос
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР