За 8-ма поредна година се проведе изданието „Лекарите, на които

...
За 8-ма поредна година се проведе изданието „Лекарите, на които
Коментари Харесай

Най-важното за младите лекари

За 8-ма поредна година се организира изданието „ Лекарите, на които вярваме”. В него бяха отличени 550 експерти. Сред тях са редица изтъкнати експерти – всеки, в своята област, като да вземем за пример проф. Красимир Нейков, шеф на Клиниката по урология в УСБАЛ по онгология. Работи в областта на урологията 36 години, като е специализирал в Германия, Холандия, Италия и Испания.

Именно специализацията беше тематиката и на последвалата след връчването на премиите конференция. Много от одеве приключилите лекари избират да специализират в чужбина. Не е дребен и броят на тези, които остават да работят зад граница. Основната причина за тази наклонност, съгласно младите експерти, не е толкоз заплащането, колкото изискванията на труд и менторите.

В най-скоро време държавното управление ще утвърди промени в наредбата за специализациите, тъй че те да станат по-атрактивни за младите лекари, сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Първата задача ще бъде възстановяване на заплащането. След това ще се работи върху подобряването на изискванията на работа, които да стимулират младите експерти да останат да работят в родината. Третата сфера на развиване ще бъде възстановяване професионалното образование на лекарите. „ Държавата ще има своя политика във връзка с специализациите. Чрез нова разпоредба ще се субсидират базите за образование на избрани дефицитни специалности и за районите, в които има липса на лекари. Държавата ще финансира и няма да натоварва лечебните заведения “, сподели Ананиев. Той направи съпоставяне на напусналите лекари през 2008 година и 2018 година Техният брой е намалял надлежно от 655 на 203 издадени позволения за работа отвън България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР