За 75-ия си юбилей 68 Бригада специални сили откри напълно

...
За 75-ия си юбилей 68 Бригада специални сили откри напълно
Коментари Харесай

Георги Иванов в скафандър посреща НАТО в 68 бригада

За 75-ия си празник 68 Бригада специфични сили откри изцяло нов тактически център, в който има и крило за настаняване на посетители от чужбина. Специалните елементи получиха и рейс от регионалния шеф Здравко Димитров - „ Сетра ” в цвят „ натовско зелено ”.

За празника на пловдивската бригада имаше същински властови десант. На място дойдоха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиерът по сигурност и министър на защитата Красимир Каракачанов. Двамата прерязаха лентата на новия тактически център. „ Оборудвали сме всичко със свои сили и средства. Тук ще настаняваме бойците от партньорските сили ”, сподели командирът на бригадата бр. ген. Явор Матеев. 

Най-интересно за натовските бойци би било крилото за настаняването им. Пред спалните му има огромен стенна живопис от времето на соца. В единия му край е изобразен облечен в скафандър първият ни космонавт Георги Иванов.

Преди огромния празник пред входа на поделението се събра група от две дузини ветерани военни парашутисти. „ Гледам, виждам и не мога да позная никого ”, мъчеше да разграничи старите си бойни приятели Георги Георгиев, който има над 600 парашутни скока зад тила си. „ Бригадата промени живота ми - след казармата останах като свръхсрочно служител и изкарах още 6 години. После станах механик на тв приемници и радиоапарати и се пенсионирах на 51 години ”, сподели ветеранът.

Празникът на бригадата стартира, откакто ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева одобри строя. Освен вицепремиера Красимир Каракачанов, на формалната естрада бяха зам.-председателят на Народно събрание Явор Нотев, началникът на защитата ген. лейтенант Андрей Боцев, регионалният шеф Здравко Димитров, сътрудника му от Кърджали Никола Чанев, както и шефката на общинския съвет Савина Петкова.

Пловдивският митрополит Николай постави венец в параклиса на бригадата „ Св. Иван Рилски Чудотворец ”. И със заупокойната си молитва помоли Твореца за „ безконечен покой за всички български христолюбиви войни, положили душите си пред отечеството и православния народ ”.

Ветеранът Стоян Мечинов: Във въздуха постоянно имаш проект " Б "

На тържеството в базата на парашутната бригада бе и 81-годишният деец Стоян Мечинов. Колегите му се майтапиха, че при хиляди им скокове дружно единствено неговият парашут не се е отворил един път. „ Онзи „ юноша ” с белите мустаци ми скатаваше парашута и да вземе да оплете две от въженцата. Когато пробвах да го отворя на 3000 метра над земята, двете въженца единствено изплющяха и отнесоха целия парашут! ”, описа дядо Стоян. Не изгубил наличие на духа и незабавно отворил аварийния парашут. „ Приземих се в една равнища без даже една драскотина! Аз съм от панагюрския край - панагюрец от един неотворен парашут бои ли се! Във въздуха постоянно имаш проект " Б ”, отсече ветеранът.

Цвета Караянчева: И аз съм в добра форма

- Г-жо Караянчева, какво още може да направи страната за Специалните сили?

- Те би трябвало да са добре екипирани, с цел да извършват задачите си по защита на страната. Днес честваме 75 години от основаването на парашутните войски и аз доста се вълнувам от това.

- Какво мислите за спортното предизвикателство, отправено от президента Радев тук предходната седмица?

- Няма нищо неприятно да се спортува - аз също го върша. Държа да съм в чудесно физическо положение. Щом сме в добра форма, значи, че можем да изпълняваме добре отговорностите си в интерес на българските жители, които са ни избрали.

Красимир Каракачанов: Boeing ни предложи да купим F-18

- Г-н вицепремиер, по какъв начин върви оптимизацията на армията?

- Планираните средства са обезпечени, вървят процедурите по набиране на нови военнослужещи. Разчетът на началника на защитата е 1300 попълнения за тази година. От бюджета за тях отиват 30 милиона лв.. От тези 105 милиона, които бяха отделени за заплати, 75 милиона отидоха за повишение на заплатите. 30 са запас за тези 1300 нови военни.

- Какво става с полигона в Црънча?

- Трябва да се проектира и парите са доказани - към този момент за трети път. Става въпрос за 3 млн. лева При предходното управление бяха създали план за 5 млн.! В него имаше сладкарски цехове и по този начин нататък! Ние вършим полигон на специфичните сили, а не място за търговия на сладкиши, торти и пасти.

- Как ще коментирате предизвикването на президента?

- В добра форма е! Леко се ускори, само че това няма значение. Много от нашите офицери могат да създадат същото. Тук в специфичните сили съм виждал военни, които се оправят още по-добре. Те, както се споделя, са по-специални.

- Кога най-накрая ще започват огромните планове по рационализация на армията?

- Сега би трябвало да бъдат импортирани в Министерски съвет. Ще гледаме да се впишем в парите, които са гласувани. Знаете, процедурата за самолетите се провали след решението на парламентарната комисия. Идеята ми е да поканим всички, които могат да ни предложат и нови, и остарели изтребители, с цел да си създадем сметката. Ще поканим освен трите компании до момента - F-16, Грипен и Еурофайтър. Имаме и писмо изпратено от Boeing за F-18. Има и други оферти. Хърватия закупи съвсем цяла ескадрила самолети от Израел (на базата на F-16). При моето посещаване там видях какви положителни благоприятни условия имат. Хърватите са купили F-16 блок 30, т.е. те са по-нови от тези, които ни предлагаха до момента.

- На нас ни пробутваха F-16 блок 20.

- Не, предлагаха ни блок 15, само че осъвременени. Ако до края на април предлагането мине през Народното събрание, пускаме писмата до компаниите. Искам този път хората да са сигурни, че за разлика от други покупки в армията, скъпи и стоящи по хангарите, този път тези пари няма да отидат напразно. Така че 1-2-3 месеца не са проблем.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР