За 75-и път ще се проведе Алековата седмица. Сега тя

...
За 75-и път ще се проведе Алековата седмица. Сега тя
Коментари Харесай

За 75-ти път Алекова седмица

За 75-и път ще се организира Алековата седмица. Сега тя е отдадена на 159 години от рождението на Алеко Константинов, 125 години от неговото ликвидиране и 112 години проведено туристическо придвижване в град Пазарджик. И тази година, поради пандемията, тя ще премине в скъсен тип, разясниха уредниците от Търговско дружество „ Алеко”.

Както всяка година и този път ТД”Алеко” и Община Пазарджик като домакини обезпечават организация, награди, превоз и водачи до изходните места на деянията.Хижа „ Добра вода” чака своите гости, като за проведените туристи ще има понижение от 30 %.

„ На 11 май през 1897 година е погубен Алеко Константинов по простъпка на пътя Пещера – Пазарджик и от идната година пазарджишката общност провежда национално поклонение и честване на огромния българин, напомня секретарят на Търговско дружество „ Алеко” Ирина Харалампиева. Днес продължаваме традицията - на 11 май – 12.30 ч. Пред паметника на Алеко в парк- остров “Свобода “ каним всички искащи да поднесем цветя и да си спомним за Щастливеца.

На 15 май ще се организира Алековата неделя, която ще стартира в 8.30 ч. с поднасяне на цветя на паметника на Алеко в парк –остров „ Свобода “ с присъединяване на Търговско дружество ”Алеко”, жители и посетители на Пазарджик. От 9.00 ч. е тръгването с рейс от входа на „ Острова” към Лобното място на Алеко на пътя Пазарджик – Радилово – Пещера, където в 10.00 ч. ще се организира Тържествено поклонение от жителите и гостите на Пазарджик. След това честванията не престават на хижа „ Добра вода “ с тържествена литературно-музикална стратегия и награждаване на участници и деятели на туристическото придвижване.

В рамките на седмицата и по-късно се провеждат няколко туристически похода от членове на Търговско дружество „ Алеко “, както и идния туристически маратон „ Алеко-100 км за 24 ч “, отсрочен за м. септември и плануваната годишна екскурзия до родния град на писателя и държавник – град Свищов.

„ Заповядайте да почетем паметта на Алеко Константинов дружно и да си спомним думите му: “Напред! Към висините на планините, към висините на духа!

Напред! Към слънцето, към лазура – към духовната непорочност, към общението с Бога!”, приканва Ирина Харалампиева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР