За 70 години, откакто съществува, за първи път жена се

...
За 70 години, откакто съществува, за първи път жена се
Коментари Харесай

Ева Майдел за бебето, политиката и Европейското движение: Всичко е въпрос на приоритети

За 70 години, откогато съществува, за първи път жена се кандидатира за поста ръководител на Международното европейско придвижване. Оказва се, че поддръжката за нея не търпи разискване на други кандидатури. Движението си избира най-младия ръководител, който за първи път е от Източна Европа.

Няколко часа преди избора чакаме Ева Майдел пред Европарламента. Всяка минута е значима – Ева бърза за вечерното хранене на четиримесечното си бебе. Всичко е въпрос на цели, счита тя. И в гледането на бебе, и в работата ѝ в Европарламента, и в бъдещото ѝ председателство на Европейското придвижване.

- Ако считаме, че целите са ни доста ясни и тематиките, по които работим в Европейския парламент, свързани с по-добрите умения на жителите, с единния дигитален пазар, с това да поддържаме българските бизнесмени с повече благоприятни условия за вложения в нашата страна и повече финансиране за техните хрумвания, в този момент ще би трябвало да приоритизираме и Европейското придвижване да бъде наедно с тези цели, които отстояваме и имаме.

Според самата Ева Майдел тя е била определена, тъй като е консенсусна фигура. От началото на кариера си е имала опция да се срещне с десетки политически фигури. Много от тях същински са я впечатлили. Те също я намират за много впечатляваща.

- Когато приказваме за ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и за Вашите срещи с него, имам чувството, че той е изключително сензитивен към женския сексапил, към дамите от Източна Европа. Права ли съм?
- Нямам визия, само че той беше един от хората, които бяха много доброжелателно настроени към това, че Европейското придвижване претърпява смяна. Той е един от дребното водачи, които съумяват да бъдат на срещи, които са се състояли преди 20 години, да вземем за пример по обществената политика, и на среща, която още веднъж в този момент се случва по същата тематика на европейско равнище. Успява извънредно добре да преплете всичките знания, които има. Изключително умел и осведомен с значимостта да намираме консенсус.

- Кажете ми жена политик, която извънредно доста ви впечатлява.
- Със сигурност за доста тези дами, само че едно от моите срещи с Мадлин Олбрайт по време на Конференцията по сигурност в Мюнхен беше доста вдъхновяваща, тъй като тя продължава да бъде дейна по значимите световни тематики и да отстоява доста ясни и кардинални позиции.

- Какво мисли мъжът Ви за вашата кариера на политик и новата роля, която поемате с подобен възторг?
- Той е един от хората, които най-вече ме поддържат, за което съм му извънредно признателна.

- Той е австриец, вие сте българка – на какъв език говорите у дома?
- На езика на разбирателството. Всъщност нашият общ език е британският, като той знае повече български, в сравнение с аз – немски, тъй че доста постоянно се включва и на български. Имаме и различен общ език – италианският – и двамата сме живели в Италия, тъй че от време на време си приказваме и на италиански. С нашия наследник аз приказвам на български, той – на немски. И пеем песнички на няколко езика, които нашият наследник харесва. На български обичаната му е „ Зеленчуци, който не яде “, на италиански е ария, обвързвана с пролетта, а на немски – за едно влакче.

- Бебето пътува непрестанно с Вас, нали?
- Нямам алтернатива, да.

- Той е жител на...?
- Ние сме жители на Европа с моя брачен партньор. Истински европейци, твърдо уверени, буйни европейци. Нашият наследник също е жител на Европа, само че може би ще бъде жител на света, тъй като в днешно време доказваш, че можеш да се развиваш във всяка една точка на света, без значение къде си роден, без значение от кое място идват твоите родители. Стига единствено да имаш вярната мотивация и капацитет. -->

Международното европейско придвижване е мрежа от проевропейски организации от 39 страни, включително неправителствени организации, синдикати, бизнес организации, политически партии, локална власт. Организацията е основана преди повече от 70 години, а за първи път неин ръководител става жена. Майдел завоюва поддръжката на разнообразни политически сили, измежду тях ЕНП, социалисти и АЛДЕ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР