За 7 години съществуване Комисията за предотвратяване и установяване на

...
За 7 години съществуване Комисията за предотвратяване и установяване на
Коментари Харесай

За седем години съществуване Комисията за конфликт на интереси е започнала сама 48 проверки

За 7 години битие Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ) е самоинициирала едвам 48 производства. Това се схваща от годишния отчет на органа, който обобщава работата му от основаването през 2011 до януари 2018 година, инфомира в днешния си брой в. " Сега ". От седмица комисията е закрита, а съставът ѝ би трябвало да се интегрира в новия антикорупционен орган след окончателното приемане на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Основният източник, посредством който комисията е събирала данни за спор на ползи, са сигнали в медиите.

" И през 2017 година продължи да се ползва практиката за систематичен медиен мониторинг, като въз основа на подписан контракт с Българска телеграфна агенция всекидневно се получава информация за изявления на тематика " спор на ползи ". Комисията ежеседмично преглежда отчети за резултатите от мониторинга и при подозрение се самосезира. Основният източник на данни, които са мотив комисията да одобри решения за формиране на произвеждане, са от реализирания медиен мониторинг и от събрани доказателства по производства, формирани по сигнали и по информация от медиите ", се споделя в отчета.

За целия 7-годишен интервал КПУКИ е образувала 1988 каузи. От тях 1889 са след подаден сигнал от жители, компании или държавни институции, а 51 са по искане на самите проверявани. За цялото си битие КПУКИ е постановила едвам 601 решения. 1219 от въпросите е завършила с преустановяване на производството.

Комисията е разгледала сигнали против 2478 души на висши длъжности. Сред тях има един президент, твърди комисията. В. " Сега " напомня, че те в действителност са двама - Георги Първанов, при който не беше открит спор, и Росен Плевнелиев, чиято инспекция беше прекъсната. Проверявани са били още 30 депутати, министър председател, вицепремиери, министри, правосъдни шефове, регионални, кметове и прочие От отчета не се схваща за кои от тях е открит спор на ползи.

Иначе от основаването си комисията е наложила санкции на стойност 2.19 млн. лева

Поради непълния си състав от 2013 година в 65 случая комисията не е съумяла да вземе решение заради липса на болшинство от най-малко три от пет гласа. Тогава след скандал за политически поръчки напусна някогашният началник Филип Златанов, който бе и наказан. Освободи се и мястото на Сабрие Сапунджиева, а Народното събрание по този начин и не назначи хора на двата поста. Това е послужило като съображение за преустановяване по отминалост на редица проблеми, в които явно има спор на ползи, признава комисията.

Според доклада с изключение на тримата ѝ членове - и.д. ръководителят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев, в нея са работили 31 чиновници.

Почти всяка година издръжката комисията е коствала над 1 млн. лева А регистрираните доходи за предходната година са едвам 46 598 лева

След влизането в действие на новия антикорупционен закон бяха анулирани законите за конфискацията, за спор на ползи и за гласност на имуществото на лицата на висши държавни постове. До основаването на новия мегаорган, който ще ползва новоприетия закон, и на правилника за активността му не е ясно какво ще правят КПУКИ, БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на чиновниците по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС, които действаха по анулираните нормативи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР