За 7 дни вместо сегашните 45 да се събират извънредни

...
За 7 дни вместо сегашните 45 да се събират извънредни
Коментари Харесай

БНБ реши - събират се извънредни вноски от банките за седмица в случай на криза като банков фалит

За 7 дни вместо сегашните 45 да се събират изключителни вноски от банките. Това реши УС на Българска народна банка с промени в наредбата за вноските по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщи в. " 24 часа ".
Като причина за смяната се показва, че откакто през 2015 година е изменен законът, при банкрут на банка предпазените влогове т.е. до 100 000 евро без преференциална рента би трябвало да се изплащат на вложителите за 7 дни.
Друга смяна в наредбата планува, че корекции на общата сума на постоянните вноски на банките или понижаване на размера на изключителните вноски към този момент не може да се прави.
След промени в Закона за влоговете в банките Фондът за гарантиране на влоговете в България може да събира изключителни вноски от комерсиалните банки при финансова рецесия или други форсмажорни обстановки. Прилагането на тази мярка обаче става единствено след експлицитното позволение на Българска народна банка.
Фондът получи право да желае от трезорите изключителни вноски и в случай че в него няма задоволително пари за покриване на отговорностите му. Според записаното в закона размерът на изключителната вноска е 0,5% от обезпечените влогове в границите на 1 година, плануват поправките, които към този момент са в действие.
Извън тях банките вършат и постоянни вноски в гаранционния фонд. Размерът им е друг за всяка банка и се трансформира всяка година. При определянето на тази вноска се регистрира рисковият профил на банката, както и сумата на обезпечените влогове в нея за миналата година. Фондът може да усилва вноските с до 10% за година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР