За 66.6 % от българитт "апартаментгейт" е злоупотреба с влияние

...
За 66.6 % от българитт "апартаментгейт" е злоупотреба с влияние
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Репутационни щети за ГЕРБ от апартаментгейт! Пълен паритет: ГЕРБ - 33,9%, БСП - 33,4%

За 66.6 % от българитт "апартаментгейт " е корист с въздействие на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.
Само 12.8% от българите са уверени, че ГЕРБ е партията, която води кардинална борба скорупцията.
За 57.3% никой от политическите субекти не води решителна битка с корупцията в България.
Рейтингът на държавното управление се е сринал с 4 пункта и се закотвя на 13%, негативното отношение към кабинета нараства до 52%. Отлив има даже измежду вътрешния кръг симпатизанти на ръководещите партии.
Негативен е резултатът и върху персоналния рейтинг на премиера Борисов - той е с 28% доверие против 43% съмнение.
Това сочат данните на регулярното национално представително изследване на публичните настройки (22-26 март 2019г.) на организация Алфа Рисърч, което съответства по време с разкритията за добити от властимащи на разнообразни позиции евтини жилища и подадените в тази връзка оставки,
Изследването записва основни вреди върху облика и доверието към ГЕРБ във значим политически миг – два месеца преди изборите за Европейски парламент.
По отношение на съответния проблем:
На първо място, началните реакции на жителите, измерени в хода на развиването на абсурда, са прекомерно остри – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на жилищата, това е предизборна офанзива от страна на опозицията.
Според 66.6 на 100 обаче това е корист с въздействие на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.
На второ място, отвън съответната обстановка, в по-общ политически проект сензитивно ерозира обликът на ГЕРБ във връзка с поръчката за решителна битка против корупцията, с която пристигна на власт през 2009 година
Към момента едвам 12.8% от българите са уверени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна борба в тази посока.
За Българска социалистическа партия по този начин мислят 11.3% от интервюираните.
7.4 на 100 са на мнение, че същинската борба се води от „ други политически сили “.
Според преобладаващото болшинство обаче ( 57.3%) никой не води решителна битка с корупцията в България. Доколко мощна като интензитет и виталност е тази настройка и дали тя ще окаже значително въздействие върху евровота, ще покаже хода на акцията за идните европейски избори.
По отношение на знаците за доверие в институции, политици, партии: Изследването не може да откри какъв е „ приносът “ на последния скандал за отношението на жителите към ръководството (на фона на към този момент съществуващи проблеми като пререканията сред партиите в дребния съдружен сътрудник, опрощаването на задълженията на Главното Мюфтийство, измененията в Изборния кодекс, митингите на разнообразни професионални групи и пр.), само че съдейки по динамичността на публичните настройки, той евентуално е усилил към този момент съществуващи подозрения и като резултат – тегли надолу партия, държавно управление, министър председател.
- Позитивното отношение към държавното управление спада с 4 пункта – от 17% на 13%, негативното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице даже измежду вътрешния кръг симпатизанти на ръководещите партии.
- Негативен е резултатът и върху персоналния рейтинг на премиера Б.Борисов (28% доверие против 43% недоверие).
- Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се употребява Т.Дончев, следван от Е.Захариева и К.Кралев. Позитивен показател (превес на позитивните над отрицателните мнения) имат също просветителния министър Кр.Вълчев, на туризма Н.Ангелкова и на превоза Р.Желязков.
- Народното събрание е „ застинало “ на 8% утвърждение, само че неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните противоречиви законови текстове, продължава да пораства, достигайки 59%. Единствено ръководителят на Народното събрание Цв. Караянчева съумява да резервира персонален рейтинг. Тя се употребява с два и половина пъти по-високо утвърждение по отношение на Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско отрицание (30%).
- Президентът Р.Радев възвръща част от изгубеното през декември доверие и към края на месец март получава позитивни оценки от 51% от българските жители, против 15% негативни.
- След арестите на знакови фигури на икономическия „ преход “ в България, за първи път от пет години е налице, въпреки и слаб растеж в доверието към прокуратурата и съда.
По отношение на доверието в партии и водачи и на електоралните настройки за европейските избори:
На фона на вредите, които понася ГЕРБ, прекосяването на останалите партии към мобилизационна изборна вълна и туширането до известна степен на острите им обществени пререкания, води до стабилизиране на техните позиции, въпреки и на по-ниски нива, спрямо ръководещите.
- Сред водачите К. Нинова бележи растеж от 4 на 100, стигайки до 23%. С 3% усилва рейтинга си Кр. Каракачанов, а В. Симеонов и В. Сидеров – с по 2%.
- Липсата на действителни диспути по европейските тематики и по позицията на България в тях, както и настоящите кавги, имат за резултат мощно ограничение на желанието за присъединяване в идните избори. Към края на март, 35% от имащите право на глас българи настояват, че сигурно ще вземат участие в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се двоумят, или са твърдо уверени, че няма да гласоподават.
- В резултат, след известно „ отделяне “ на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия през февруари, все още ножицата сред двете политически сили компактно се затваря, като дистанцията сред тях е в границите на статистическата неточност.
Ако евроизборите бяха през днешния ден, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС против 33.4% за Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи събира 10.6% от евентуалния избор и е третата политическа мощ, сигурен участник в Европейския парламент.
Предвид твърдостта на Движение за права и свободи гласоподавателите, спад в интензивността ще усили тежестта на Движението и сходно на евровота от 2007г. би могло да ги сложи в по-голяма непосредственост до водещите ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
- Анализът сочи, че доближаването на позициите сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е резултат от три фактора:
лек спад от към 1.5% на електоралната поддръжка за ГЕРБ по отношение на февруари, отлив на искащи да гласоподават измежду по-широката му електорална външна страна (последната спада до 14% при приблизително 20-25 на 100 на предходни избори), готовност на Българска социалистическа партия и релативно увеличение на електоралната й тежест при по-ниска изборна интензивност.
Формулата ГЕРБ-СДС притегля поддръжката на две трети от някогашните гласоподаватели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР