За 600 000 евро, усвоени от български и сръбски бенефициенти,

...
За 600 000 евро, усвоени от български и сръбски бенефициенти,
Коментари Харесай

Менте европроект източи €600 000 на данъкоплатците

За 600 000 евро, усвоени от български и сръбски бенефициенти, за развиване на туризма в Северозападна България и съседите ни отиват напразно. Те са отпуснати по програмата за трансгранично съдействие сред България и Сърбия, а планът завършва без забележими резултати, само че с изхарчени пари за образования, разходка на публицисти, конференции и сувенири, написа "Монитор ".

През 2017 година по стратегия „ Интеррег “ започва план "Увеличаване на туристическите осведомителни услуги в трансграничния район " в партньорство сред Столична община, Сдружение „ Любов и светлина “ – Монтана, и Туристическа организация - Ниш. Стойността му е 561 425, 19 евро. Финансиран е 85% с европейски средства и 15% от националния бюджет. Трябва да завърши на 13 юни т.г., само че от докладът му излиза наяве, че малко от плануваното в началото е готово в края му.

За сумата от над половин милион евро са осъществени към този момент така наречен „ меки ограничения “ - образования на екскурзоводи, отделяне на туристически направления (които към момента не се знаят къде са). Освен това на разходи по плана са раздадени 500 комплекта със сувенири и са проведени разходки на публицисти на разменни начала.

Добър план, само че извънредно осъществяване. Вместо упования разбор на предлаганите туристически артикули у нас и Сърбия пред публицисти на заключителната конференция на плана координаторът от българска страна Мария Дикова анонсира половинчати резултати от усвоените пари. 194 000 евро получава Столична община, за сумата се купува съоръжение за ретро трамвай, с цел да се трансформира в информативен център, както и мебели за виенско кафе с конюнктура от ХIX век. Но два дни преди края на плана обектите още са единствено заричане, би трябвало по проект да отворят порти в Регионален исторически музей – София. Но достъпът до музея е заплатен, а европейските планове изискват да бъде безвъзмезден за жителите.

Проектът планува и доставката на 20 киоски (информационни цифрови табла), които ще съдържат информация за историческите и културните забележителности, с акцент върху по-малко известни туристически обекти на територията на София. Оказва се, че киоските още не са доставени, а върху тях би трябвало да се върти уебсайт с адрес https://visit.sofia.bg. Интернет страницата, която още не работи с цялостна функционалност, е наречена с тежкото наименование „ програмен продукт с туристически забележителности “.

От сръбска страна обстановката също не е цветуща, парите отиват за туристически информативен център за показване на капацитета на региона. Центърът се намира на 14 км от Ниш в Община Церие, наоколо до едноименната пещера. За сумата от 327 000 евро Туристическа организация - Ниш с изключение на постройката ще купят и съоръжение. Но удрят на камък, тъй като единствено един искащ подава оферта и търгът се проваля, демонстрира инспекция в уеб страницата на програмата за трансгранично съдействие. От Сърбия не присъстваше представител, който да показа резултатите. От доклада на плана излиза наяве, че Сдружение „ Любов и светлина “ от Монтана са с най-скромно финансиране от 39 000 евро, само че са отличници, тъй като са обучили екскурзоводи въпреки и за към момента незнайни туристически направления, похвали се Емил Георгиев от организацията. Координаторът Мария Дикова разяснява на въпрос на „ Монитор “, че планът е проверяван няколко пъти, само че нередности не са открити. До публицистичното привършване от Управляващия орган на програмата, който е българското районно министерство, не дадоха отговор дали са осъществявани инспекции по туристическия план и какво е установено по осъществяването му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР