За 55-годишния юбилей от създаването на Колектива за българска шевица

...
За 55-годишния юбилей от създаването на Колектива за българска шевица
Коментари Харесай

Юбилейна изложба „Шевицата - възродена традиция“ в Етнографския музей

За 55-годишния празник от основаването на Колектива за българска шевица и национални занаяти „ Росица Чуканова-1968 година “ в Етнографския музей в Пловдив се показва изложбата „ Шевицата - възродена традиция “. Откриването е от 18:00 ч. и ще може да се види до 28 септември.

Везбарките от колектива търсят и създават остарели шевици и претекстове, които ползват в актуалния обичай и облекло. Всички те са обединени от концепцията да запазят прелестта на неповторимата българска шевица и да предадат техниката и майсторството за нейното осъществяване на младото потомство.Те създават красиви шевици от другите краища на страната, изящни дантели „ Кенета “ - декорация на детайлите на яки, блузи, рокли и кърпи. В съвременни дамски дрехи, в пана, покривки и тишлайфери, с креативен метод и майторство извезват истински български шевици, с което дават нов живот и приложимост и резервират това скъпо благосъстояние за поколенията.

В изложбата са показани неповторими шевици, костюми, плетива на една кука, бяла бродерия, ажури и други. Събитието е под патронажа на Георги Стаменов, кмет на регион Централен, община Пловдив

Членовете на Колектив „ Росица Чуканова “ са взели участие в 106 независими изложения – от тях 19 са национални. Международните участия с изложения са 18: в Унгария, Франция, Полша, Молдова, Германия, Русия, Турция, Канада, Италия.

Изложбата е част от поредност от събития през 2023 година, отдадени на юбилея. Предстои галерия и в София до края на годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР