За 42-и път международната общност отбелязва днес Световния ден на

...
За 42-и път международната общност отбелязва днес Световния ден на
Коментари Харесай

Отбелязваме за 42-ри път Световния ден на туризма – 27 септември

За 42-и път интернационалната общественост отбелязва през днешния ден Световния ден на туризма. Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации - UNWTO, избра тази година честванията да бъдат под мотото " Да преосмислим туризма ", до момента в който предходната година денят бе маркиран с надслова " Туризъм за приобщаващ напредък ".

България има голям капацитет да става все по-видима на картата за нововъведения в Европа
Колкина дупка стана най-дългата пещера в България
В приветствения адрес на служебния министър на туризма Илин Димитров, оповестен на интернет страницата на ведомството, министърът показва, че след съвсем две години на компликации, през днешния ден се намираме във време на промени, на напредък и на преосмисляне - преосмисляне на полезностите, на методите по какъв начин да подходим към реализирането на актуален туризъм в една цифрова ера и към основаването на сполучлив туристически артикул, който да ни върне към нормалността, оповестява Българска телеграфна агенция.

Илин Димитров акцентира, че не инцидентно тази година Световната организация по туризъм слага лайтмотива " Да преосмислим туризма " като ключ и кодирано обръщение към разбирането на процесите, които протичат на международно равнище.

Министърът твърди сектора, че страната прави всичко допустимо да помогне на бранша, да приготви нужните законови рамки и да реализира спешните политики, които не търпят отсрочване и изискват решителни ограничения.

" Отвъд цифрите, данните и анализите, следвайки мотото " Да преосмислим туризма ", има още доста, доста, което да създадем... да заживеем в цифровата ера и да създадем нужното, с цел да популяризираме България като международна дестинация с просвета и естествени благосъстояния, които единствено могат да ни накарат да се гордеем ", споделя още министър Димитров.

Международният туризъм е възстановил съвсем 60 на 100 от равнищата преди пандемията

Международният туризъм продължи да демонстрира мощни признаци на възобновяване, като идващите доближиха 57 на 100 от равнищата преди пандемията през първите седем месеца на 2022 година, оповестиха от Световната организация по туризъм (UNWTO) в навечерието на празника. Икономическата обстановка, изострена от експанзията на Русия против Украйна, съставлява огромен риск от утежняване в туризма, показват от Световната организация по туризъм. Комбинацията от възходящи лихвени проценти във всички огромни стопански системи, възходящите цени на силата и храните и възходящите вероятности за световна криза, както е посочено от Световната банка, са съществени закани за възобновяване на интернационалния туризъм до края на 2022 година и 2023 година

Международните туристически пристигания са се нараснали съвсем три пъти през януари-юли

Според последния Световен туристически барометър на UNWTO интернационалните туристически пристигания са се нараснали близо три пъти през януари-юли 2022 година (+172 на сто) в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Това значи, че секторът е възстановил съвсем 60 на 100 от равнищата преди пандемията. Стабилното възобновяване отразява мощно арестуваното търсене на интернационалните пътувания, както и облекчаването или премахването на рестриктивните мерки за пътешестване досега (86 страни не са имали ограничавания, свързани с КОВИД-19 към 19 септември 2022 г.).

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили, представен в известието на Световната организация по туризъм, сподели: " Туризмът продължава да се възвръща устойчиво, само че остават няколко провокации - от геополитически до стопански. Секторът връща вярата и опциите за хората на всички места. Сега е и моментът да преосмислим туризма, накъде отива и по какъв начин въздейства върху хората и планетата ".

Приблизително 474 милиона туристи са пътували в интернационален проект през интервала

Приблизително 474 милиона туристи са пътували в интернационален проект през интервала, в съпоставяне със 175 милиона през същите месеци на 2021 година, демонстрират данни на UNWTO. Около 207 милиона интернационалните пристигания са регистрирани през юни и юли 2022 година, което е над два пъти повече по отношение на същия интервал на предходната година. Тези месеци съставляват 44 на 100 от общия брой идващи, регистрирани през първите седем месеца на 2022 година Европа е приела 309 милиона от тези пристигания или 65 на 100 от общия брой.

Туризмът в Европа и Близкия изток по пътя към възобновяване

Европа и Близкият изток демонстрираха най-бързо възобновяване през януари-юли 2022 година, като идващите доближиха надлежно 74 на 100 и 76 на 100 от равнищата от 2019 година, демонстрират данни на Световната организация по туризъм. Европа посрещна съвсем три пъти повече интернационалните пристигания, в сравнение с през първите седем месеца на 2021 година (+190 на сто), като резултатите бяха подсилени от мощното вътрешнорегионално търсене и пътуванията от Съединените щати. Регионът означи изключително устойчиво показване през юни (-21 на 100 по отношение на 2019 г.) и юли (-16 на сто). През юли пристиганията се повишиха до към 85 на 100 от равнищата през 2019 година Премахването на рестриктивните мерки за пътешестване в огромен брой дестинации също дава спомагателен подтик към тези резултати (44 страни в Европа нямат ограничавания, свързани с КОВИД-19 към 19 септември 2022 г.).

Международните пристигания в Близкия изток са се нараснали съвсем четири пъти на годишна база през януари-юли 2022 година (+287 на сто). Пристигащите са надхвърлили равнищата отпреди пандемията през юли (+3 на сто), подсилени от изключителните резултати, оповестени от Саудитска Арабия (+121 на сто) след поклонението хадж.

Северна и Южна Америка (+103 на сто) и Африка (+171 на сто) също означиха мощен напредък през януари-юли 2022 година спрямо 2021 година, достигайки надлежно 65 на 100 и 60 на 100 от равнищата от 2019 година В Азия и Тихия океан (+165 на сто) идващите се усилиха повече от два пъти през първите седем месеца на 2022 година, макар че останаха с 86 на 100 под равнищата от 2019 година, защото някои граници останаха затворени за несъществени пътувания.

Експертите в туризма са внимателно уверени

По канара от 0 до 200 специалистите по туризъм на UNWTO оцениха интервала май-август 2022 година с резултат 125, отговаряйки на възходящите упования, изразени в изследването през май за същия 4-месечен интервал (124).

Перспективите за остатъка от годината са внимателно оптимистични. Въпреки че се чака показване над междинното, специалистите в туризма оцениха интервала септември-декември 2022 година с оценка от 111, под оценката от 125 за предходните четири месеца, което демонстрира намаляване на равнищата на доверие. Почти половината от специалистите (47 на сто) виждат позитивни вероятности за интервала септември-декември 2022 година, до момента в който 24 на 100 не чакат особена смяна, а 28 на 100 считат, че може да е по-лошо. Експертите също наподобяват уверени за 2023 година, защото 65 на 100 виждат по-добри резултати в туризма, в сравнение с през 2022 година

Несигурната икономическа среда наподобява въпреки всичко е трансформирала вероятностите за връщане към равнищата отпреди пандемията в близко бъдеще, разясняват от Световната организация по туризъм. Около 61 на 100 от специалистите виждат евентуално връщане на интернационалните пристигания до равнищата от 2019 година през 2024 година или по-късно, до момента в който тези, които чакат връщане към равнищата отпреди пандемията през 2023 година, са намалели (27 на сто) спрямо изследването от май (48 на сто). Според специалисти икономическата среда продължава да бъде главният фактор, който натежава за възобновяване на интернационалния туризъм. Нарастващата инфлация и скокът в цените на петрола водят до по-високи разноски за превоз и настаняване, като в същото време слагат под напън покупателната дарба и спестяванията на потребителите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР