За 32-и път в съвременната българска история на 6 май

...
За 32-и път в съвременната българска история на 6 май
Коментари Харесай

С поредица от тържествени прояви Мездра чества празника на града - 6 май

За 32-и път в актуалната българска история на 6 май Община Мездра означи празника на града - Гергьовден. 6 май е разгласен за Ден на гр. Мездра с Решение №7/ 17.03.1992 година на Общинския съвет, съгласно традицията до 1944 година
 
И тази година честването на празника стартира с литургия в енорийския храм " Св. Георги Победоносец ", отслужена от отец Данаил Цинцарски.
По-сетне на градския площад се състоя обред за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра, по време на който на почетна стража пред пилоните застанаха младите гвардейци Теди Николов, Александра Генова, Денислав Димитров и Пламен Петков - възпитаници в СУ " Иван Вазов ". Това оповестиха от пресцентъра на общината.
 
 Кметът Иван Аспарухов Кметът Иван Аспарухов Източник: Община Мездра
Тържеството почетоха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, почетните жители на общината Валентин Вълчев, Николай и Евгени Кучкови и Юли Пухалски, общински съветници, представители на Общинската администрация, поданици и посетители на града.
 
" Уважаеми поданици и посетители на гр. Мездра,
Уважаема г-жо Председател на Общинския съвет,
Уважаеми почетни жители на общината,
Скъпи родители и деца,
Гергьовден е празникът на гр. Мездра - празник на един светец, който към този момент дълги години закриля нашия град, сподели в словото си кметът Иван Аспарухов.
Затова желая да Ви поздравя с този ден. Да си пожелаем Св. Георги да продължи да разпъва своя щит над нашия град. Да ни прави все по-добри.
Аз се веселя, че две вечери, като увертюра на Празниците на културата " Мездра-май ", видяхме какъв брой доста хора се стекоха на площада.Сигурно и довечера ще бъде по този начин, и на следващия ден вечер… Най-хубавото е, че започнахме да се събираме.
Събирането допуска към опрощаване на доста неща, които сме си споделили през тези години или с нашите действия сме уязвили нечие достолепие. Събирането ни прави по-добри и по-единни в компликациите, които би трябвало да преодоляваме.
Скъпи съграждани,
Уважаеми поданици на община Мездра,
Нека да си пожелаем Св. Георги да бъде още веднъж с нас, да носи здраве, на децата - положително бъдеще, а на всички вас - благословени дни!
Честит празник! "
 
 6 май - празник на град Мездра 6 май - празник на град Мездра Източник: Община Мездра
Поздравителен адрес във връзка празника на гр. Мездра изпрати Президентът на Република България Румен Радев:
" Уважаеми господин Аспарухов,
Уважаеми поданици и посетители на община Мездра,
Приемете сърдечните ми поздрави по случай празника на Вашия град и Деня на храбростта, написа в приветствения адрес.
Възникнала на кръстопътя на не една цивилизация, Мездра е рожба както на историята, по този начин и на съвремието. Родният Ви край съхранява артефакти от разнообразни столетия и култури, а природата обилно го е дарила с красиви местности и предизвикателни бели скали. Крепостта " Калето ", Черепишкият манастир и феноменът " Ритлите " са скъпи. Гордейте се с тях и ги пазете за поколенията,
Вярвам, че волята, последователността и задружните старания ще трансфорат Мездра в още по-привлекателно място за живот и вложения.
На всички поданици и посетители на празника поисквам здраве, благоденствие и положително въодушевление.
На добър час! "
 
Художествена стратегия по случай празника на гр. Мездра изнесоха Вокална група " Детски свят ", Мажоретен състав и Група за художествено слово към Център за поддръжка за личностно развиване, Детски танцов състав " Мездренче ", Средношколски танцов състав и Група за художествено слово към НЧ " Просвета 1925 ".
 
 6 май - празник на град Мездра 6 май - празник на град Мездра Източник: Община Мездра
Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите във войните за национално избавление и обединяване.
Тази вечер от 19:30 часа на площад " България ” концерт ще изнесе известната врачанска рок група " Four Play Gang ", а от 21:00 часа на сцената ще излязат Стефан Вълдобрев и " Обичайните обвинени ” (Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов-Еко).
Преди началото на първия концерт кметът на общината Иван Аспарухов ще открие публично 49-ите Празници на културата " Мездра-май ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР