За 31-ви път в съвременната ни история на 6 май

...
За 31-ви път в съвременната ни история на 6 май
Коментари Харесай

Кметът на Мездра на празника на града - Гергьовден: Нека Св. Георги да ни закриля, да спре тази война и да направи така, че повече да не се пролива християнска кръв!

За 31-ви път в актуалната ни история на 6 май Мездра означи празника на града - Гергьовден. 6 май е разгласен за Ден на Мездра с Решение №7/ 17.03.1992 година на Общинския съвет, съгласно традицията до 1944 година

Честването на празника стартира с литургия в енорийския храм " Св. Георги Победоносец ", отслужена от отец Данаил Цинцарски.

По-сетне на градския площад " България " се състоя обред за издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз, по време на който на почетна стража пред пилоните застанаха млади гвардейци. Тържеството почетоха кметът Иван Аспарухов, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, представители на Общинската администрация, поданици и посетители на града.

 Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра
" Днес е празникът на Божия боец Св. Георги, който е патрон на нашата черква и настойник на нашия град, сподели в словото си кметът Иван Аспарухов. По силата на закона, на вашата воля - като кмет на общината и на гр. Мездра - желая да поздравя с празника на града жителите на нашия град от името на жителите на всички 27 съставни села на общината. Да поздравя всички именици, които носят това прелестно име. Искам да благодарим на нашия покровител - Св. Георги, че ни преведе през най-тежките дни на пандемията. Да благодарим за това, че бди над нашия град. Да благодарим за това, че продължава да ни защищава от омразата и от зли каузи. Нека дружно да го помолим да продължи да ни закриля. Нека да го помолим да даде здраве, сили и взаимопомощ на всички вас, на вашите фамилии. Нека да ни подари с благополучие, дано нашият град и община да продължат да просперират. И дано да отбрани нашата Родина. Нека да направи всичко допустимо да спре тази война. Нека да направи по този начин, че повече да не се пролива християнска кръв. Бъдете живи и здрави! Господ да ви пази - да живее България! ".

 Празник на Мездра-Гергьовден Празник на Мездра-Гергьовден Източник: Община Мездра
Тематична художествена стратегия по случай огромния християнски празник Гергьовден изнесоха Вокална група " Детски свят ", мажоретният състав и Групата за художествено слово при Център за поддръжка за личностно развиване и Детският танцов състав " Мездренче " при НЧ " Просвета 1925 ". Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите във войните от община Мездра.

 Празник на община Мездра - 6 май Празник на община Мездра - 6 май Източник: Община Мездра
Тази вечер от 19:30 часа на пл. " България” празничен концерт по случай Деня на Мездра ще изнесе оркестър " Шевица ", а от 21:00 часа - известната поп певица Деси Добрева, " Лудо младо Бенд” и Танцова групировка " Гераци”.

По време на първата концертна демонстрация публично ще бъдат открити 48-те Празници на културата " Мездра-май " и ще бъде връчено оценката " Почетен жител на община Мездра” на националния инструменталист о. з. полк. инж. Георги Димитров и на Валентин Вълчев - дълготраен културен и читалищен деятел, за техните изключителни заслуги и необикновен принос в духовния живот на общината.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР