За 305 дни и 1.291 млн. лв. ще бъде основно

...
За 305 дни и 1.291 млн. лв. ще бъде основно
Коментари Харесай

За 305 дни реновират уникален имот

За 305 дни и 1.291 млн. лева ще бъде главно ремонтирано емблематичното за Пловдив „ Жълто учебно заведение “. То ще отвори порти за студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив /АМТИИ/ за новата образователна 2021/2022 година, осведоми ректорът проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак.

Ремонтът се прави по изцяло нов метод по отношение на в началото замисления. Подходът се ползва за първи път от изпълнителя „ Андезит “. Няма да се налива бетон при непокътнат външен тип на постройката, а укрепването ще стане посредством така нареченото торкретиране. То се ползва за укрепване на остарели каменни стени, които се запечатват посредством специфична техника. Това приближава характерностите им след това до здравината на бетонните и подсигурява пожаробезопасност и резистентност на земетръс.

Отвън каменните стени ще останат в настоящия си тип. По рекомендация на експертите ще се резервира вътрешната железна структура, която ще се „ облече “ в гипсокартон, изясни помощник-ректорът Мечев.

Обновената триетажна постройка ще събере всички изкуства - концепцията за единство на всички факултети е част от платформата за ръководство на висшето образователно заведение на проф. Тони Шекерджиева-Новак. „ В изложбените зали ще звучат музикални осъществявания на нашите ученици “, споделя ректорът.

На първия етаж вдясно ще бъде непокътнато мястото на преди съществувалото кафене, а вляво ще се оформи изложба. Тук ще има Хорова и Оркестрова зала, и дребна сцена за Академичния китарен състав и Академичния оперен спектакъл.

Ще се резервира дървената вътрешна стълба, която води до третия етаж, само че тя ще бъде укрепена с железна структура, прибавя Мечев.

На втория етаж в западната част ще има две огромни зали, а в източната- една огромна и още 4 по-малки – всяка по 40 кв.м. Предвижда се компютърна зала за графичните дизайнери. Разпределението на третия етаж е същото, само че огледално.

Все още е под въпрос дали ще се употребяват и двата входа на Жълтото учебно заведение – от улиците „ Цар Ивайло “ и „ Тодор Самодумов “. Най-запазена е северната фасада на постройката. На южната ще бъде реставрирана и портата с алафранга, дружно с оживялата част от оградата.

Първото в Южна България учебно заведение е издигнато през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис хан, като неговото изискване е било парите за него да са от българите. Изградено с дарителството на сънародниците ни, за обновяването в този момент на Жълтото учебно заведение своя дан дадоха с благотворителни концерти Васко Василев, Теодосий Спасов и други реализатори, ученици на АМТИИ. Всички доработки на плана за главен ремонт са финансирани от Академията по изкуствата.


 За 305 дни реновират неповторим парцел


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР