За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението

...
За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението
Коментари Харесай

До 2030 г. населението в България ще намалее с 1,4 млн. души

За 30 години - от 2001 до 2030 година, популацията в България ще намалее с 1 450 000 души, планува демографска прогноза от разбора " Хоризонт 2030: Демографски трендове в България ", направен от специалистите по демография доцент Георги Бърдаров и доцент доктор Надежда Илиева. Той беше показан през днешния ден от учените, предава Българска телеграфна агенция.

Според демографската прогноза през 2030 година 42% от популацията в страната ще бъде концентрирано в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Прогнозира се също през 2030 година 20% от обитаемоте места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, до момента в който през 2001 година те са били едвам 2 на 100. Заради процесите на понижение на популацията прогнозата на учените към 2030 година е 60% от територията на страната да се трансформира в " демографска пустиня ".

Доц. Бърдаров уточни, че в последните години за демография у нас се приказва с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на популацията в " безспорни бройки ".

" В България няма ниска раждаемост, само че в съпоставяне със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била извънредно висока ", разяснява доцент Бърдаров. Той означи, че при започване на второто хилядолетие цялото население на Земята би се побрало в една модерна страна и това е Съединени американски щати - 300 милиона души. Днес популацията в света е 7 милиарда души, а до края на века ще доближи 10 милиарда, предвижда ученият.

Доц. Бърдаров заключи тезата си, че България няма ниска раждаемост и има естествена раждаемост за европейска страна, само че разяснява, че страната ни има също " неповторимо висок негативен натурален приръст. България е единствената страна в света, която в продължение на 30 години не е излязла от " тройката " на страните с висок негативен натурален приръст ". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по натурален приръст - с минус 6,5 промила, само че повода не е в раждаемостта, а е в извънредно високата смъртност у нас - 15,5 промила, сподели ученият.

По думите на доцент Бърдаров в този момент " България е преди всичко в Европа по обща смъртност ". У нас има общини, като Макреш, Ружинци и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надвишава 30 промила. " Такава смъртност имат единствено райони, които са във боен спор или са изумени от болестна пандемия ", разяснява ученият.

Според доцент Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата конструкция на популацията у нас. Ромите с висше обучение у нас са 0,5 %, със приблизително обучение са 9 % или над 90 % от ромите са с по-ниско от междинното обучение, сподели ученият. По думите на доцент Бърдаров този проблем е " по-решим " и е обвързван с образованието, само че доста по-проблемна е възрастовата конструкция на популацията в България.

У нас има най-ниската междинна дълготрайност на живота в Европа - 74,8 години, само че и имаме и най-застарялото население, защото доста младежи напущат България, заключи доцент Георги Бърдаров. Той сподели, че преди 10 години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в дейна възраст. Този коефициент през днешния ден е 100 на 62, само че във Видин, Габрово и Смолян е към 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева предвижда, че единствено след 12 години 20% от обитаемоте места в България ще са без трудоспособно население. Затова съгласно нея до 2030 година би трябвало да бъде направена времева и пространствена прогноза на популацията в България.

Може да се вземат трайни решения, с цел да може тази демографска наклонност да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младежите в България, само че и да върнем повече младежи в страната, които са отпътували да учат или работят в чужбина, разяснява доцент Георги Бърдаров. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР