За 30-а поредна година жителите и гостите на Мездра ще

...
За 30-а поредна година жителите и гостите на Мездра ще
Коментари Харесай

За 30-а поредна година: Мездра ще чества 6 май - Гергьовден като ден на града

За 30-а поредна година жителите и гостите на Мездра ще празнуват празника на града - Гергьовден, оповестиха от локалната администрация.
6 май е разгласен за Ден на Мездра с Решение №7/ 17.03.1992 година на Общинския съвет, съгласно традицията до 9 септември 1944 година На този ден е храмовият празник на енорийската черква „ Св. Георги Победоносец “ и съборът на селището.
Честването на празника ще стартира в 9 часа с литургия в храм „ Св. Георги”, която ще бъде отслужена от иконом Данаил Цинцарски.
Час по-късно, от 10 часа, на градския площад „ България “ ще се състои обред по издигане на националния трикольор, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Слово по случай Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден), ще произнесе кметът на общината Иван Аспарухов, а за празничното въодушевление на присъстващите ще се погрижат ученици на гражданско съдружие „ Новото потомство на гениите “, Център за поддръжка за личностно развиване и Детски танцов състав „ Мездренче “ при НЧ „ Просвета 1925 “. В знак на благодарност към героите ще бъдат поднесени венци и цветя през паметника на починалите във войните.
Вечерта от 19.30 часа на пл. „ България” празничен концерт ще изнесат Музикална групировка „ Жарава “ към Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ и известният национален артист Николай Славеев.
С това публично ще бъдат открити 47-те Празници на културата „ Мездра-май “, които ще продължат до 30 май. Програмата на годишния конгрес включва повече от 20 културни, публични и спортни прояви - концерти, изложения, министър председатели на книги, краеведски четения, рок фестивал и Фестивал на средновековните обичаи, обичай и просвета, шампионати по футбол, хандбал, лека атлетика и други
В рамките на „ Мездра-май 2021 “ довечера от 18.30 часа на спортната площадка в СУ „ Иван Вазов “ ще започва XX общински шампионат по футбол на дребни порти, а от 19.30 часа на пл. „ България “ взаимен концерт ще изнесат пловдивската група „ Мистик “, Ансамбъл „ Мездра”, Танцов състав „ Хемус” - Враца и Ансамбъл „ Пъстрина” - Монтана.
Община Мездра ви кани да присъствате на деянията от обичайните майски празници на културата, при съблюдаване на въведените в страната противоепидемични ограничения!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР