За 3 месеца премиерът обяви Русия са бензиностанция с ракети,

...
За 3 месеца премиерът обяви Русия са бензиностанция с ракети,
Коментари Харесай

100-те дни на „Промяната“: Google, снежните топки, Кьовеши и МГЕРБ са виновни

За 3 месеца министър председателят разгласи Русия са бензиностанция с ракети, „ погреба “ Зеленски и арестува водача на опозицията
Днес е стотният ден от ръководството на Четворната коалиция. На 13 декември 2021 Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ сляха потенциал и старания, с цел да поведат страната към светлите съдбини на „ Промяната “. Заченато в мол, разтърсено от политическите разлики на участниците в него, отритнато от „ татко си “ Румен Радев, държавното управление има нелеката задача да преведе родината през серия от рецесии. Управлението обаче като че ли води съществуването си отвън проблемите на хората, някак затворено сред стените на скъпото, непознатото и елитарното.

Кабинетът не се трогва от покачването на цените на газ, електрическа енергия, нефт и хранителни артикули, което докара от опашки по бензиностанции и магазини, невиждани от соца и ’90-те. Човек, редящ се на опашка за бутилка олио, издъхна, само че и това не впечатли Четворната коалиция, съгласно чиито оценки безконтролната инфлация до скоро беше завещание на ГЕРБ, след това знак за напредък, а към днешна дата – необратима последица от войната, провокирана от Русия, ЕЦБ и ГЕРБ-младежи.

Правителството пристигна на власт с заричане за бърза смяна, нов морал и „ по две автомагистрали „ Хемус “ годишно “. Първият месец от мандата мина под знака на проектите на кабинета постепенно, умерено и в детайли си проучва.

Вторият и третият бяха отдадени на „ слагане на верните хора на верните места “, диалози със Скопие и молби към Иван Гешев самичък да си даде оставката, с цел да не се постанова да се занимават с него. Кулминацията бяха описите от Гугъл, с които Кирил Петков и вярната му Лена Бориславова „ осъдиха “ 19 лица. И несъмнено – физическият арест без познание на прокуратурата на някои от тях, измежду които и водачът на опозицията.

Кьовеши ни сподели да го създадем, в Google така написа

Има един изхабен ход в пиара – при доста проблеми със своите, трансферира вниманието другаде, с цел да консолидираш разкъсващото се ръководство. Това ли се случи в нощта на 17 март или ни залисват с нещо, до момента в който дават въоръжение на Украйна, както подозират други? Подхлъзнаха ли Бойко Рашков и службите Кирил Петков, както считат трети? Или задачата беше да окалят Бойко Борисов пред Европа дни след получена поддръжка от водача на ЕНП Манфред Вебер. Теории всевъзможни. Така или другояче без да се замисли министър председателят Петков стана главен очевидец не на различен, а на хазартния необут Васил Божков с прякор Черепа, укриващ се в Дубай поради 19 повдигнати обвинявания.

От всички пояснения, които ни дадоха, наподобява хронологията е била почти следната:

Петков прочита два отчета и внезапно се стряска, че домът на Борисов е цялостен с чекмеджета със злато, които водачът на опозицията ще вземе да укрие. Вика Бойко Рашков, който му води двама проверяващи служители на реда. На тях министър-председателят споделя, че Лаура Кьовеши му е споделила, че делегирани прокурори са ѝ споделили, че имат сигнал, в който се споделя, че Васил Божков е споделил, че е дал милиони на Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, които са споделили, че ще ги дадат на Бойко Борисов... И последният може да затвори вратата...

Следва бързо претършуване арест, отвод на допускане на юрист и… нищо забавно из шкафовете на някогашния министър председател.

„ Класикът “

Кирил Петков съумя да стане министър председател, повлечен на крилете на мистериозния образ на безмълвния канадец със брачна половинка руса чужденка и Харвардска тапия. Много от българите не бяха и чували ораторските благоприятни условия на новия министър председател. След встъпването в служба обаче, той внезапно се разприказва – ежедневни брифинги, изявленията, непокътнато място в медиите, изказвания на едвам разбираеми български и британски. С резултиране, куролиране, комуникиране и толерация, Петков съумя да удиви на моменти и най-толерантните ползватели на българска и британска джука тирада. Със серии от думи без логическа и граматическа поредност посред им, за тези малко повече от 3 месеца, Кирил Петков съумя да се потвърди като „ класик “, задминаващ недостижимите Димитър Пенев и Валери Божинов.

Още по време на първото си посещаване в Брюксел българският министър председател сподели, че щял да построи втори мост над река Дунав, който да ни свързва с Румъния, загърбвайки в белите петна на знанието си, че от дълго време има два моста над реката. Петков постоянно показва и пропуски в познанията си по История и География, като едни от най-фрапантните му изявления са, че е имало фашистки режим в цяла Европа, а на Земята има над 10 милиарда имунизирани, колкото хора на планетата няма. Българският министър председател забърка и скандал с участието на България в Шенген, обявявайки, че единствено „ номинално сме спазвали критериите ”.

Екипът му направи немислимото, позволявайки си да изреже македонския му сътрудник Димитър Ковачевски от фотография с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, предизвиквайки интернационален скандал.

Премиерът ни се прочу и във Версай, където се разноски в двореца с чаша с белезникава течност в ръка, придружавайки Урсула фон дер Лайен.

Не по-малко ярки са и изявленията му в обществените мрежи. Ех, този правопис… Добре, че в Grindr не са толкоз строги…

Русия е бензиностанция с ракети, а Зеленски ще почине

Възрастните сядат вечер край масата и си приказват. А заран детето отива на градина и издава всичко, което е чуло пред госпожата. Нещо такова претърпяват и европейските водачи с по детски открития български министър председател.

Кирил Петков доста пъти потвърди, че, по този начин да се каже – няма цедилка на устата и каквото му е в главата, това му е и на езика. Правилата на дипломацията важат за него тъкмо толкоз, колкото и Конституцията. Никак.

Думите му за „ другите бежанци “ от Украйна отекнаха чак Зад океана, където на българите беше лепнато клеймото „ расисти “. „ Това не са бежанци, те са европейци. Тези хора са интелигентни, те са образовани хора “. Това били бели християни, множеството програмисти и работели хоум офис. Тези думи на Кирил Петков, споделени измежду другари на маса, евентуално ще бъдат възприети добре. Но светът не беше подготвен за изричането им от европейски водач в сърцето на Европа - Брюксел.

И това обаче е нищо спрямо обясненията му какъв брой е разтресен, че украинската войска е разрушена за един ден и по какъв начин „ до 48 часа президентът на Украйна Володимир Зеленски може да не е жив “. Е, това беше преди месец.

За главата на един министър…

С искрено проруска изразителност и скандал – по този начин си потегли от кабинета военният министър Стефан Янев, с цел да стане ясно часове по-късно, че към този момент се кове нов политически план. „ Изненада беше “, призна с изненада в погледа пред БТВ министър председателят, който увери, че преди този момент въобще не предполагал, че с изявите си на „ персонално мнение “ Стефан Янев натрупа известност на негов тил. Едва след уволнението на министъра пристигнало чувството, че еманципацията на Янев май-май се готви от дълго време. А известността се натрупа на гърба на кабинета.

Като приказваме за глави, и тази на Кирил Петков не остана незасегната, като министър председателят отнесе снежна топка в лицето точно на националния празник. Срамната за народа ни сцена ескалира още по-грозно със спор с президента работа ли им е на НСО да ринат сняг…

Новият бюджет: Хубаво е, но не е готово…

Сега е краят на март 2022 година. А бюджетът, с който караме е направен и признат преди година и половина от една предходна власт. Наскоро бе признат нов бюджет, само че той (като на шега) влиза в действие чак от 1 април. Трудно може да се назова и годишен бюджет, тъй като беше признат с концепция да се актуализира юли… И под изискване, че числата важат, в случай че няма война в Украйна.

Пенсионерите: Вие ли не разбрахте или ние не обяснихме

С преизчислението на пенсиите всички пенсионери ще вземат по-високи пенсии, обещаваха от много време ръководещите. С идването на „ увеличените “ пенсии за януари обаче доста пенсионери взеха един леден душ. После имаше добавки, само че февруари още веднъж имаше разочаровани, тъй като някой не беше обяснил, че в януарската пенсия имало и нарастване от няколко дни за декември. Мартенската пенсия също пристигна с друг размер и изненада – в позитивна или негативна посока. Какво се е април, май и юни несъмнено и Национален осигурителен институт не знаят, юли обаче една или две добавки стопират. Може би… Абе, има и добра вест – възрастните към този момент се успокоиха и са на правилото: „ Все тая какъв брой е пенсията, колкото пуснат “.

Ваксини ли? Няма потребност!

Преди 3 месеца държавното управление завари една забатачена от служебния кабинет имунизационна акция, съвсем никакви нови имунизации и основно бустери. Към днешна дата можем да обобщим, че трендът върви лавинообразно надолу. „ Благодарение “ на неналичието на интензивност от страна на кабинета и здравното министерство на 22 март са поставени нищожните 1569 дози, 1101 от тях – бустери. Процентът имунизирани българи пък е трайно закотвен на 29% и последно място в Европа. Но пък се кичим като втори в света по смъртност на глава от популацията.
 Световната Covid статистика Световната Covid статистика
 

Добре, че стартира войната, та да не си приказваме за Северна Македония

Така, да тръгнем с положителната вест. Що-годе… Има самолетна линия от София до Скопие. Самолет лети събота и понеделник. Първият полет на българската самолетна компания GulivAir ще бъде на 26 март. Двупосочен билет, в случай че сте единствено с ръчен багаж в 128 лева На летището, несъмнено, се върви най-малко час и нещо преди полет, минава се през скенер и инспекции. За същото време можете да идете цялото семейство с кола, само че това е друга тематика.

Настрана от обновената авиолиния, спряна преди години поради липса на искащи, вперването на всички очи на североизток поради съветската инвазия пристигна добре пристигнало за Петков и част от министрите му. Само преди месец-два, те бяха подложени на другарски огън и винени, че се готвят да кажа „ да “ на Скопие в Европейски Съюз макар съмнителното съблюдаване на Договора за добросъседство. Обещал ли е Петков още това лято ветото да бъде свалено? И даже и да е – ще може ли да съблюдава обещанието? Само бъдещето ще покаже.

За 100 дни на власт някои министри не слизат от екраните, до момента в който други остават изцяло анонимни. Трима господа изпъкват с безспирните си включвания, предизвикващи бурни страсти в електората.

5 години затвор за младежите от ГЕРБ!

Ако Кирил Петков е „ лицето “, то несъмнено Асен Василев е „ мозъкът “ на смяната. В неговото поле като вицепремиер се паднаха някои от най-сериозните задания, като Бюджет, План за възобновяване, дългова политика и растеж на цените на храни и горива.

Самият Василев показва, че смяната в цените не го тревожи, пренебрежително демонстрира, че не знае какъв брой коства бутилка олио и че няколко лв. разлика за нещо за ястие или контейнер гориво не са нещо изключително. За опашките пред бензиностанции и опразнените щандове с понижено олио, присъщи за цяла Европа, той умерено упрекна няколко младежи от ГЕРБ и даже ги заплаши с 5 години затвор.

Виновни доста, доказателства няма

„ Прокуратурата прави заключения за изхода от произвеждане, на което преди малко е сложено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства “, съобщи измежду нощ в петък вътрешният министър Бойко Рашков. Арест има, доказателства няма, прокуратурата е отговорна, че няма обвинявания. Така горе долу могат да се обобщят всички бомби на Министерство на вътрешните работи, откогато Бойко Рашков е отпред.

Канибализъм, изнудвания, измами, обири – е, доказателства няма, а „ изяденият “ си е жив, само че тези неща в никакъв случай не са успявали да разколебаят решимостта на този министър, който скоро ще чества година, отпред на вътрешното министерство. Портретът на Рашков се добавя от забележително имотно положение, 20 тоалетни и чести обвинявания от страна на съперниците му, че има нездравословна обвързаност към чашката.

Четири моста, три тунела, две автомагистрали, ледоразбивач и чаша вино

Ако седнем и създадем ранглиста кой от министрите от кабинета „ Петков “ има най-богато въображение и най-широки пръсти, то неоспорим отличник по проекти се оказва Николай Събев. Сега транспортен министър, само че до през вчерашния ден предприемач, милионер и притежател на транспортна компания, Събев съумява да завърти главите на всички с проекти със замайващ обсег, солена цена и съмнителна реалистичност. Събев е отворил огромния чувал с обещания, казвайки ни, че ще има не един нов, не два, не три, а най-малко четири-пет моста над Дунав. Със същото движение пораства броят и на тунелите под Шипка. Нула все още, съгласно сегашните ръководещи, те би трябвало да станат три. Нека станат не 3, а 30. Хайде първо да приключим обаче най-малко един. (Бел. ред. Знаете ли по кое време за първи път се ражда концепцията за тунел под Шипка, който да свърже териториите на север и юг от Балкана? През 1897 година И 125 години по-късно тунел към момента няма. Може би планът не е чак толкоз елементарен, колкото го вижда министърът).

Ще имаме ли най-накрая и ледоразбивач, трошащ ледовете, които от десетилетия не са сковавали Дунав, също е въпрос, развълнувал народонаселението. Чакаме да забележим ще се излъжат ли Брюксел да ни провиснал пари за плана, който щял да „ усъвършенства целогодишния достъп до българските речни пристанища “. Похвално е другояче, че Събев, като и всички предишни транспортни министри, които сме имали, незабавно се зае с рационализация на железниците. „ БДЖ не трябва да дърпат повече пари от данъкоплатците, а да печелят! “, съобщи изрично той. Какъв е печелившият модел? Добра хигиена, вино и интернет във вагоните. Бизнесмен по душа обаче, нека министърът не не помни, че БДЖ не е единствено бизнес. Срещу алегорични цени на билетите, пасажерите и не чакат първокласна услуга. Има доста линии, които не са печеливши и няма да станат такива, тъй като просто няма толкоз пасажери. За дребното пътуващи обаче, тя е жизненоважна.

И всичко това единствено в първите 100 дни. Какво ли ни чака през следващите…
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР