За 28 февруари е насрочен референдум за отделяне на община

...
За 28 февруари е насрочен референдум за отделяне на община
Коментари Харесай

Питат жителите на Обзор и 6 села дали искат да са отделна община

За 28 февруари е плануван референдум за обособяване на община Обзор, оповестиха от Бургаския регионален пресцентър.

Въпросът на публичното допитване е: " Подкрепяте ли предлагането за отделяне на нова община с център гр. Обзор, състояща се от обитаемоте места - гр. Обзор, с. Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово, с. Козница ". Очаква се жителите на съответните обитаеми места с право на глас да дават отговор по време на локален референдум. Датата, избрана за провеждането му е 28 февруари. Решението за свикването на референдума е след гледище от страна на локален предприемчив комитет . В архивите на Областна администрация Бургас няма информация в годините обратно да се е провеждала сходна процедура, което дава предпоставки да се смята, че е за първи път.

Хронологията на събитията стартира с искане и подписка от предприемчив комитет. След осъществяване на нужните документални инспекции Областна администрация предлага на Общински съвет Несебър да вземе решение за осъществяване на локален референдум . Местният парламент излиза с отрицателно решение.

Въпреки това, за охраняване на публичния интерес, а точно да не бъде осуетено упражняването на правото на локален референдум, законът планува категорично различен вид - насрочване от страна на регионален шеф. Негово е и задължението да дефинира дата за осъществяване.

Разходите и организацията са ангажимент на Община Несебър.

Обсъждането в публичното допитване предложение, е признато, в случай че в него са взели участие не по-малко от 40 % от жителите с изборни права и с " да " са дали отговор повече от половината от участвалите в референдума. При позитивен избор на гласоподавателите регионалният шеф в двуседмичен период внася отчет в Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР