За 26-и път от 11 до 14 април Стара Загора

...
За 26-и път от 11 до 14 април Стара Загора
Коментари Харесай

Стара Загора посреща Международния франкофонски ученически театрален фестивал

За 26-и път от 11 до 14 април Стара Загора семейства на Международния франкофонски училищен сценичен фестивал. Инициативата събира възпитаници, които учат френски език в езикови или общообразователни учебни заведения и за втора година е част от интернационалната мрежа на Фестивалите за Франкофонски училищен спектакъл - " 10 от 10 ".
В двата дни на конкурсната стратегия тази година вземат участие 8 български трупи и една от Тунис. Сред кандидатите за премиите е и трупата на старозагорската гимназия с преподаване на непознати езици (ГПЧЕ) „ Ромен Ролан “. Ще бъдат раздадени осем награди - Златна, Сребърна и Бронзова Маска, Маска за най- положителни артист и актриса, за млада вяра, и за най- положително притежаване езика, както и Специалната премия на община Стара Загора. По стратегия един от фестивалните дни е очакван за театрални ателиета за възпитаници и преподаватели.
Спектаклите ще се показват в Държавния куклен спектакъл. В събота, 13 април, в извънконкурсната стратегия гостуват трупата на IX френска езикова гимназия „ Алфонс Дьо Ламартин “ - София, лауреати на Златната маска от 2018 година, и трупата от Гимназия „ Луи Жуве “ от парижкото предградие Таверни, които идват в Стара Загора за повторно. Част от извъконкурсната стратегия е и пиесата „ Приключенците на франкофонския спектакъл “ на Силвия Дончева, която ще бъде показана от втората театрална натрупа на ГПЧЕ „ Ромен Ролан “. На 14 април от 9:30 часа в общинската зала „ Петко Рачов Славейков “ ще бъдат връчени премиите на фестивала.
Международният франкофонски училищен сценичен фестивал е годишен и се провежда от Френския институт в България и се поддържа от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/ и Алианс Франсез - Стара Загора. Учреден е през 1993 година и към този момент повече от четвърт век е значимо събитие за многочислените български и задгранични франкофони от 14 до 19 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР