За 25-та поредна година, Ямбол ще бъде домакин на Международния

...
За 25-та поредна година, Ямбол ще бъде домакин на Международния
Коментари Харесай

Започва приемането на заявки за участие в 25-тото издание на „Кукерландия“

За 25-та поредна година, Ямбол ще бъде хазаин на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “. Проявата е от 14 до 17 март 2024 година Общините Ямбол и Тунджа още веднъж сплотяват напъните си, с цел да трансфорат юбилейното издание на фестивала в паметен празник с още по-силна разноцветност и искра.

Всички групи, искащи да вземат участие в Международния маскараден фестивал „ Кукерландия ” – Ямбол, 2024, подават поръчки за присъединяване по e-mail: [email protected] или на пощенски адрес: 8600, гр. Ямбол, пл. „ Освобождение “1, Безистен.

Крайният период за подаване на поръчките за присъединяване е 31 януари 2024 година.

„ Кукерландия “ е неповторимо българско събитие, което съхранява и разпространява нематериалното ни културно завещание и бележи по несравним метод наличието на България в културната карта на света. Това е единственият у нас годишен празник на маскарадните игри, провеждан без спиране от 2000 година насам, включително и по време на пандемията от COVID-19, когато по рекомендация на здравните управляващи бяха лимитирани само дефилетата. В идейната му основа са заложени присъщите за Ямболския район кукерски обичаи, отличаващи се със специфичност и богато многообразие на маски, костюми, персонажи и игри, свързани с типичната за Сирната неделя обредност.

Юбилейното 25-то издание на „ Кукерландия “ още веднъж ще събере кукери, кукове, сурвакари, сирвишкаре, сурати, станчинари, мечкари, песяци, джамалари, камилари, старци, арапи, дервиши, бабугери от цяла България, както и посетители от чужбина.

Фестивалът ще стартира на 14 март с детски фолклорен празник „ Аз съм кукерче “, в който ще вземат участие маскарадни и фолклорни сформира от детски градини, учебни заведения и читалища.

Конкурсната стратегия на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия ” – Ямбол, 2024 ще се организира в два дни – 16 март (събота) и 17 март (неделя).

Общият награден фонд за фестивала е 18000 лв.. За лауреатите са планувани премия на кмета на община Ямбол (1000 лв. и грамота), премия на кмета на община Тунджа (1000 лв. и грамота), награди за изцяло показване на маскарадните групи, награди за поддържане на локалната традиция; награди за достоверна маска, костюм и персонаж и други Всяка група получава и диплом за присъединяване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР