За 24-и пореден път през 2022 г. се провеждат Европейските

...
За 24-и пореден път през 2022 г. се провеждат Европейските
Коментари Харесай

Чепеларе показва пушката на Капитан Петко войвода

За 24-и следващ път през 2022 година се организират Европейските дни на наследството, в които всяка година се включват милиони хора от съвсем всички страни на нашия континент. Постоянното мото на това необятно европейско придвижване е: ”Европа, общо завещание ”, а тематиката за 2022 година е: „ Устойчиво завещание “.

От 16-и септември до 4-и октомври 2022 година посетителите на Музея на ските и ски спорта, намиращ се в НЧ „ Родопска искра 1880 “- гр. Чепеларе ще имат опция да прегледат гостуващата галерия „ Закъснялата независимост на Родопите “, предоставена от Регионален Исторически Музей „ Стою Шишков “ – гр. Смолян.

Тя показва достоверни оръжия на хайдутите и жителите в Родопите, както и други материални и документални експонати на музея, свързани с битките и войните за национално избавление и обединяване.

Част от изложбата е същинската пушка на Капитан Петко челник, която ще бъде поднесена във възстановка на Националните хайдушки празници – Капитан Петко челник на 24.09.2022г. от 11.00 часа пред паметника на Войводата в гр. Чепеларе.

Благотворителна идея – в музеите ще продават тениски за закупуване на електрическо транспортно средство за млад гражданин на Чепеларе.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР