За 24 години - от 1995 до 2019 г., в

...
За 24 години - от 1995 до 2019 г., в
Коментари Харесай

443 км. нови магистрали у нас за 24 години

За 24 години - от 1995 до 2019 година, в България са издигнати 443 км нови автомагистрали, излиза наяве от данни, оповестени от Националния статистически институт в четвъртък. Преди 1995 година в страната са построени 314 км аутобани, оповестява Inews.

``
реклама

Към момента най-вече километри автомагистрали има в Югозападна и Южна България- общо 432 км, като 240 км от тях са в Югозападния регион. В Северна и Югоизточна България автомагистралите са общо 325 км. Преди 24 години те са били 83 км, 67 от които в Североизточния регион. В Северозападния аутобаните се простират на едвам 7 км. Тогава, както и през днешния ден в Северния централен районтакива пътища въобще липсват.

Първокласните в страната са 2925 км, преди 24 година са били 3051. Второкласните са 4022 км, а най-вече са третокласните - 12 172. Общата им дължина се е нараснала съвсем двойно по отношение на 1995-а, когато са били 6422 км.

Почти всички републикански пътища към този момент са асфалтирани, демонстрират още данните на националната статистика. В края на предходната година от общо 19 876 км с асфалт са били 19 376 км.

Пуснаха нов сектор от Автомагистрала " Струма ", заобикаля се влизането в Благоевград

Вече съвсем няма паважна или баластрена настилка по българските пътища. От втората има единствено 23 км пътища, а с паваж - 43 км. Но се оказва, че съществуват 320 км черни пътища, които са без никаква настилка, само че са част от републиканската пътна мрежа. Все отново те понижават - през 1995 година са били близо 450 км.

Според към този момент започнатите планове до 2023 година се чака в страната ни да има още съвсем 300 км нови автомагистрали. Основната част от тях ще дойдат от  завършването на автомагистрала " Хемус ”, която би трябвало да е подготвена напълно от София до Варна през 2023 година До есента се чака да бъде приключена 10-километровата права от Ябланица до Боаза.

Наскоро бе възобновено и строителството на сектора с дължина 16,3 км сред Белокопитово и Буховци, което бе спряно през зимния сезон. Все още обаче не са завършили отчуждителните процедури за 15 км заради тъжби. До края на месеца се чакат решенията по последните 25 каузи. Предвижда се работата по тази част от правата да стартира в средата на идващия месец, а цялото трасе да е готово до края на 2021 година

В началото на май бе направена първа копка на дългия 134 км сектор от Боаза до Велико Търново. Той е разграничен на шест лота, за първите три към този момент има планове и се строи. Целият сектор би трябвало да е подготвен до 2022 година

През юни стартират процедурите по планиране на последните близо 90 км на автомагистрала " Хемус ” в сектора от разклона за пътя Русе – Велико Търново до пътен възел " Буховци ”. Той е разграничен на три лота. За първите два, дълги към 60 км, се актуализират подробните устройствени проекти. За тях до 20-25 дни може да започва социална поръчка за разработване на уголемен абстрактен план. В началото на идната година ще може да се разпореди строителство на инженеринг.

Започна строителството на автомагистрала " Европа "

За последните към 30 км има абстрактен план и до 40 дни може да се разпореди процедура за инженеринг – допроектиране и строителство. Плановете са строителството да започва следващата година.

През 2023 година би трябвало да е подготвена и автомагистрала " Струма ”. От нея остава най-трудният сектор - този през Кресненското дефиле, като сега се прави оценка на офертите, с цел да се избере строител. През идващия месец се чака да стартира и построяването на тунел " Железница ”, който е част от автомагистралата.

След три години би трябвало да е подготвена и автомагистрала " Европа ”, която е от София до Калотина. За нея има определени реализатори, а първата копка бе направена преди дни. Срокът за построяването е 910 дни, само че има възможност автомагистралата да е приключена предварително, защото теренът не е доста тежък.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР