За 24 часа благодарение на общите усилия на всички институции

...
За 24 часа благодарение на общите усилия на всички институции
Коментари Харесай

Разкриха каналджиите, отговорни за смъртта на 18-те мигранти, 6-ма с обвинения

За 24 часа с помощта на общите старания на всички институции - Министерство на вътрешните работи, разследване и прокуратура, е разкрита цялата незаконна активност на проведената незаконна група, която е организирала  незаконен транспорт на емигранти  При последният подобен транспорт през вчерашния ден край София  и останали 36-ма в тежко положение. Това разгласи на брифинг в Националната следствена работа ръководителят на следствието и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

За едно денонощие бил осъществен голям размер от работа, претърсени са 20 адреса, назначени са над 30 експертизи, от някои от които към този момент има резултат, разпитани са голям брой очевидци. Установена е и схемата за работа на групата - ръководителят на групата е пращал GPS координати по " Телеграм " на хората, които в действителност са правили транспорта. Първоначалните местоположения са били по българо-турската граница, по-късно мигрантите са били укривани в камиони и превозени до българо-сръбската граница, като са оставяли " пасажерите " си още веднъж на строго несъмнено място, още веднъж получено като координати по " Телеграм ".

" Разбира се, крайната дестинация на мигрантите не е била България , а главно Англия, Германия и Франция. Плащали са от 5000 до 7000 евро по метода " хавал " - оставали са парите в обменни бюра в Турция, а когато дойдат в крайните си дестинации, каналджиите получават сумата. Нашите каналджии не взимат цялата, а единствено част от сумата. Шофьорите са получавали само по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата е взимат по-големи суми от 500 до 1000 евро ", разясни Сарафов.

Тайниците са били изработвани от самите каналджии в завод в село Каблешково , като са били оборудвани и с фолио, с цел да не могат скенери да засичат топлината от телата. Шефът на следствието изнесе и нелицеприятни детайлности от здравната експертиза на починалите - те са изгубили живота си в резултат на афикция, като са умирали дълго и мъчително от 20 до 60 минути.

В самият ден, когато се случва случаят, мигрантите са били натоварени в камиона към 7 - 7:30 сутринта, транспортното средство потегля по Автомагистрала " Тракия ", само че към Траянови врата водачът и спътникът му чуват тътен, приближаващ от каросерията. Те обаче не стопират, а не престават към границата, само че към село Локорско тропотът се ускорява неимоверно. Когато слизат, с цел да проверят какво се случва, откриват хора в замаяно положение, само че и мъртви такива. В разследване на това те незабавно изоставят камиона, отиват до София, хващат рейс от Централна гара и се прибират в село Каблешково край Бургас, откъдето са родом.

" Може да кажем, че този случай от чиста човешка лакомия са били качени прекомерно доста хора - 52-ма, преди са били качвани, по техни показания, по 20-30 индивида ", означи Сарафов. 
 Загиналите 18 мигранти са резултат от съсипването на Министерство на вътрешните работи от Рашков, счита Гешев
Загиналите 18 мигранти са резултат от съсипването на Министерство на вътрешните работи от Рашков, счита Гешев

Той означи напъните за взаимна работа с Министерство на вътрешните работи на министър Иван Демерджиев

На собствен ред Атанас Илков, шеф на Главна дирекция национална полиция също подчерта резултата от положителното взаимоотношение сред институциите, само че посочи - такива закононарушения са чести заради ниските санкции, планувани за каналджийство в Наказателния кодекс. Илков призова - идващият парламент да одобри законовите промени в тази тенденция, създадени и предложени от министър Иван Демерджиев.

, като на 6 от тях са повдигнати обвинявания . " Но следствието е един развой и в границите на днешния, на утрешния ден, в понеделник, както обвинените, по този начин и обвиняванията може да се усилят ", посочи заместник-градски прокурор на София.

Ръководителят на групата е с букви В.К., престъпно проявен с " кариера " още от 1997 година, осъждан за каналджийство . Той е упрекнат точно за каналджийство, както за причиняване на смърт по несъобразителност на 18 души, превозвайки нерегламентирано пасажери. Другите обвиняеми участници в ОПГ-то - П.Я., осъждан за обири, Т.Т., осъждан за обири и шофиране след приложимост на алкохол, Х.Д. и водачът на камиона - А.А., осъждан за обири и шофиране след приложимост на алкохол.

Друг участник в незаконната група е съумял да избяга в чужбина , откакто научил за станалото от новините, като прокуратурата е издала европейска заповед за арест и го е оповестила за търсене в Шенгенската система.

Останалите живи 34 мигранти са били настанени в 5 столични лечебни заведения, като все още за лечение остават 19 души, а останалите са настанени в мигрантски центрове. Няма хора с опасност за живота, заяви на собствен ред здравният министър Асен Меджидиев, който също взе участие в пресконференцията на следствието.

Междувременно от Военномедицинска академия оповестиха, че петима от настанените при тях са изписани, защото положението им не изисква продължение на болничното лекуване. Други трима не престават да са в тежко положение в реанимацията на лечебното заведение.
 Агенциите на Организация на обединените нации шокирани от гибелта на 18 мигранти край София
Агенциите на Организация на обединените нации шокирани от гибелта на 18 мигранти край София

Те са подготвени да оказват помощ на българските власти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР