За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и

...
За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и
Коментари Харесай

Цветозар Томов: За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и 2-ри е възможна дата - Политика

За 23 април ще организираме изборите без стрес, само че и 2 април е допустима дата, сподели зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР във връзка днешното връщане от Българска социалистическа партия на президента на третия мандат и предстоящото насрочване на следващите предварителни парламентарни избори.

За него проблематична дата би била 26 март, тъй като е належащо да се обезпечи хартия за към 10 хиляди секции, т.е. най-малко 10 хиляди хартиени ролки. За даването на 30 хиляди са нужни 50 дни, съгласно информацията, дадена от Българска народна банка, чиято печатница ще има задачата да обезпечи хартията.

„ Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е много първокласен вид. Може да се оправим и с по-малко. Ще работим предвид на датата, която ще дефинира Румен Радев. Ще създадем всичко допустимо да има задоволително аварийни ролки. Всяка от тях съдържа към 60 метра. Значение ще има и броят на записаните претенденти. С 60 метра могат да гласоподават към 200 души. Ще създадем по този начин, че всеки българин, искащ да гласоподава машинно, да може да го направи “, сподели той.

„ В края на април ще получим всичко, в случай че желаеме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро. “

Тествахме другите типове отбрани, които ни предлага печатницата на Българска народна банка и сме доста удовлетворени от резултатите, добави той.

Предстои да подготвим избори при много основни промени в изборните технологии, подсети Томов и добави, че " може да има подводни камъни ".

На процедура при тези избори е допустимо да се гласоподава и единствено на хартия, откакто 48-ото Народно заседание трансформира машините в елементарни принтери.

Предстои ЦИК да вземе решение по отношение на многомандатните региони на база преброяването на популацията, резултатите от което към този момент са оповестени от Национален статистически институт. Едно от първите неща, които ще свърши ЦИК, е преизчисляване на мандатите.

Предстои да се разиска дали да се отпечатват протоколи с систематизирани данни и те да се броят. „ Не мога да схвана за какво е публикувана тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение “, означи Томов. Според него това би дало по-голяма сигурност. Той увери, че " ще създадем всичко допустимо отчитането на резултатите да бъде задоволително надеждно при променените правила ". За него е притеснително приемането на ръчното преброяване за формалното отчитане на резултатите, тъй като „ то отваря опция за злоупотреби ".

„ Това, което би могло да сътвори напрежение, е работата при отчитане на резултатите. Дано не се върнем към неприятните практики. Тези избори ще бъдат тест кои промени са сполучливи “, сподели Цветозар Томов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР