За 2023 година на територията на община Бургас са кастрирани

...
За 2023 година на територията на община Бургас са кастрирани
Коментари Харесай

Колко бездомни котки има в Бургас? Над 1200 са кастрирани за година, а популацията сякаш расте…

За 2023 година на територията на община Бургас са кастрирани 1267 котки , като те могат да бъдат разпознати по отрязаното връхче на ухото. Безстопанствените животни се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се , имунизират се, кастрират се и се връщат по местата , от които са хванати. Този способ е предложен от Световната здравна организация и цели ефикасното понижаване на популацията бездомни животни.

Това дадоха отговор от Община Бургас на питане на Искра.бг по отношение на популацията на бездомни котки в града и ограниченията, които се ползват за нейното понижаване. Оттам прецизираха, че по общинската стратегия се кастрират единствено котки, прибрани от улицата, които нямат стопани, а грижата за останалите е отговорност на техните притежатели.

„ Залавянето на котките се реализира от екип от Приюта, в някои случаи посредством съдействието на доброволци и бранители на животните при самото залавяне. Предаването на безстопанствените котки за кастрация става чрез екипа, който след залавянето ги транспортира до ветеринарномедицинското заведение, с което Община Бургас има подписан контракт за ветеринарномедицинско обслужване на животните “.

Опитахме се да научим и какъв е приблизителният брой на бездомните котки в града сега и дали се вижда нарастване в някой от обособените региони, само че ни бе отговорено, че броене не е осъществявано .

Причината за любознанието ни в тази тенденция, се крие в сигнали на жители , съгласно които през последните години популацията на котки се е нараснала сензитивно в Морската градина , както и по протежението на крайбрежната алея към квартал „ Сарафово “. В същото време наблюдението на хората демонстрират, че макар дейното кастриране, броят на животните не понижава и по обособените комплекси, където по няколко пъти в годината се раждат нови бебета

Едно от главните терзания на жителите е обвързвано и с храненето на бездомните котки с гранули, консерви или останки от храна . Тази тематика отдавна разделя бургазлии, като една част от тях пазят тезата, че на животните е хубаво да се оказва помощ и да не се оставят да умрат от апетит, а други се нервират, че по този метод се подтиква тяхното размножаване. 

От Община Бургас прецизираха, че в тази връзка се постановат санкции само на жителите, които под някаква форма са съдействали за замърсяването на околната среда

„ Трябва да отбележим, че се постановат санкции на жителите, позволили замърсявания на публични места,  в резултат на изхвърлянето на хранителни останки за хранене на безстопанствени животни, а не заради самия факт, че ги хранят. “

Оттам разясниха и друга тематика, която бе дебатирана в края на предходната година, а точно слагането на друг тип кревати, кашони и къщички , в които котките да се приютяват най-много през студените месеци.

Този въпрос се регулира  чрез Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи действия и детайли на градското обзавеждане на територията на Община Бургас, в която а уредени изискванията и реда за слагане и им наложително унищожаване от улици, тротоари, площади и озеленени площи. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР