За 2022 година България губи 500 млн. лева от такси

...
За 2022 година България губи 500 млн. лева от такси
Коментари Харесай

През 2022 година сме загубили 500 млн. лева от такси за превалутиране на лева в евро

За 2022 година България губи 500 млн. лв. от такси за превалутиране на лв. в евро, без да се броят други такси. Това сподели министърът на финансите Асен Василев по време на парламентарния надзор.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Румен Христов по отношение на приемането на еврото като разплащателна единица в България.

Ползата от приемането на еврото обаче е най-много в лихвените проценти, акцентира Асен Василев. В Европа банковите лихви се вършат по показатели като Юрибор и лихвата пада на половина, както се видя в Хърватия, когато те одобриха общата европейска валута. Това за България би означавало, че страната ще пести още 500 милиона лв. на година, а настрана българският бизнес – няколко милиарда лв. годишно, акцентира той.

Обсъждаме да има продан на данни сред данъчните администрации на България и Турция на равнище фактура, с цел да се види каква е действителната търговия, и дали не се заобикалят глобите към Русия, сподели още Асен Василев. Същото ще се направи и с Румъния, и Сърбия, за увеличение на данъчните доходи на всички тези страни, добави той.

От началото на годината до 21 август стокообменът на България с Армения е бил 97,7 млн. лв. и на годишна база за интервала се покачва с близо 35 млн. лв. (от 62,8 млн. лева). За същия интервал стокообменът на България с Грузия е бил 262 млн. лв. и понижава на годишна база с 18 %. За Грузия най-много се изнасят горива. Информацията за търговията с тези страни се обменя с Европейски Съюз и за момента няма открити случаи за отбягване на наказания към Русия, сподели Асен Василев в отговор на въпрос на Румен Христов по отношение на износа на артикули за Армения и Грузия.

По-добре е Дирекция " Съдебна отбрана ", която е в Министерството на финансите, да е към Министерството на правораздаването, тъй като тя се занимава най-много с процесуално посланичество. Това би трябвало да се прави от способени адвокати, каквито има в Министерството на правораздаването, а не от финансовия министър, сподели още Асен Василев в отговор на въпрос на народния представител Златан Златанов по отношение на правосъдната отбрана на България по интернационалните арбитражни каузи.

По думите му България има много тежки загуби на арбитражни каузи, едно от които е на НЕК против " Атомстройекспорт ", (за оборудването за АЕЦ " Белене " - бел. реп.), съобщи Българска телеграфна агенция. Това дело не е водено от дирекцията, само че е водено от същите адвокатски адвокатски фирми, които министерството употребява, сподели Асен Василев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР