За 2022 г. той е 78.58 пункта, спрямо 78.40 през

...
За 2022 г. той е 78.58 пункта, спрямо 78.40 през
Коментари Харесай

През 2022 г. българската икономика леко „изсветлява“ спрямо година по-рано

За 2022 година той е 78.58 пункта, по отношение на 78.40 през 2021 година

Това е най-високата стойност на показателя от началото на измерването му през 2010 година Въпреки това делът на сивата стопанска система в страната ни остава релативно висок на фона на междинните равнища в Европейски Съюз.

Една от главните аргументи, довела до изсветляването, е напредналото и на практика приключило възобновяване от пандемичната рецесия, както и съответни ограничения на държавното управление за противопоставяне на отрицателни фактори, влошаващи конкурентоспособността на българските предприятия и бизнес средата като цяло, като: мярката 60/40 и обезщетенията на небитовите консуматори на цените на електрическата сила.

Сред отрицателните фактори, които попречват по-голям растеж, АИКБ отбелязва войната в Украйна, произлезлия от нея растеж на цената на енергоносителите и на нарушените вериги на доставки и продажби, инфлацията и продължаващото административно нарастване на минималната работна заплата.
За разлика от композитния показател „ Икономика на ярко “ под-индексът „ Заетост на ярко “, който мери трудовия пазар, регистрира спад с 0.39 пункта по отношение на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР