За 2022 г. е одобрен нов дълг от 7,293 млрд.

...
За 2022 г. е одобрен нов дълг от 7,293 млрд.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Теглим дълг от 7 млрд. лева, от тях 4 са нов |

За 2022 година е утвърден нов дълг от 7,293 милиарда лева, като 3 милиарда от тях за рефинансиране на остарял дълг, който изтича. За това действителният дълг е 4,298 млрд. лева.

Това разгласи министър председателят Кирил Петков на брифинг след съвещанието на Министерския съвет през днешния ден. Той добави, че не би трябвало да се спекулира с тематиката какъв брой е новият дълг.

Дефицитът от 4,1% от Брутният вътрешен продукт е единствено функционалност на обстоятелството, че капиталовата стратегия ще бъде доста по-голяма - 5,8 от Брутният вътрешен продукт. " Ако тази стратегия не се осъществя, бюджетът е в остатък ", добави той.

Относно обезщетенията на общините за високите сметки за ток Кирил Петков разяснява, че се образува работна група сред министерствата на енергетиката и на финансите и тя ще прегледа проблемите на всички общини, които се затрудняват с заплащането на сметките. 

По думите му всяка община ще може да изиска средства, само че по едно и също време с това ще би трябвало да се прегледат и поръчките от АДФИ. 

" Във всяка община ще бъде изпратена и инспекция от АДФИ, с цел да сме сигурни, че тази липса на функционалност не е поради непрозрачни публични поръчки ", сподели той. 

По отношение на " Булгаргаз " министър председателят разяснява, че в случай че бордът на ръководството си е приключил работата както би трябвало, цената на газа е нямало да скочи с 30%. 

" Поканил съм министър Рашков да показа, че сега има действително следствие по този случай, тъй като от този миг просто уволняване за някой, който е нанесъл вреда на българските жители, няма да е задоволително ", категоричен бе министър председателят. 

Петков разяснява, че министърът на опазването на здравето Асена Сербезова е реагирала изцяло съответно със случая във Враца, където жена умря пред детето си, чакайки да ѝ бъде оказана незабавна помощ. " Министърът направи инспекция и заключенията ще служат такива проблеми да се избегнат отсега нататък ", съобщи Петков. 

Относно настояването на ГЕРБ зеленият документ да отпадне и изказванията на " Възраждане ", че министър председателят е водил " диалози на мрачно, в които е поел ангажимент за отпадането на зеления документ ", Петков разяснява, че само са прецизирали по кое време работната група да стартира да работи. 

" Никакви задължения не са поемани от никого ", заяви той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР