За 2022 г беше одобрен нов дълг от 7 млрд.

...
За 2022 г беше одобрен нов дълг от 7 млрд.
Коментари Харесай

Кабинетът тегли нови 4 млрд. лв. дълг

За 2022 г беше утвърден нов дълг от 7 милиарда 295 млн. лв.. 3 милиарда от тези 7 са остарял дълг - т.е. би трябвало да се рефинансира. Реално 4 милиарда 298 млн. е новият дълг. Това изясни министър председателят Кирил Петков след съвещанието на Министерския съвет.

Той разгласи, че се образува работна група сред Министерството на енергетиката и Министерството на финансите поради проблемите на общините с високите цени на тока.

" На всички общини, които не могат да заплащат тези услуги, ще желаеме да забележим размерите на финансовите им проблеми. Във всяка такава община ще изпратим инспекция от АДФИ, с цел да сме сигурни, че неналичието на средства не е функционалност на непрозрачни публични поръчки ", съобщи Петков.

Премиерът отговори и на въпрос дали е водил секрети диалози с " Възраждане " за анулация на зеления документ. Такова обвиняване против него насочиха от ГЕРБ-СДС.

" Още след митинга разгласих, че отваряме работна група. Единственото, което направихме през вчерашния ден в диалога, е, че с " Възраждане " уточнихме по кое време тази група ще стартира да работи. Никакви задължения не са поемани от никого. Това, което се случва, е да има диалог сред хора с разнообразни визии, само че на база данни. Целта ми е да се дадат общи хрумвания. Мога да кажа, че беше протегната ръка за разговор. Вчера в диалога уточнихме с " Възраждане " по кое време тази група ще стартира да работи ", сподели Кирил Петков.

Министър-председателят разяснява и трагичния случай във Враца, при който 43-годишната Миглена Георгиева умря, до момента в който чака да бъде призната в болничното заведение.

" Здравният министър Асена Сербезова реагира доста съответно след случая, в който жена умря, до момента в който чака да бъде призната в Спешното поделение на Врачанската болница. Веднага ще се направи цялостна инспекция. Здравната система би трябвало да работи по метод, по който такива нещастия да се заобикалят ", безапелационен бе министър председателят.

Кирил Петков изрази страдание за загубата на дамата и сподели, че би трябвало да се заобикалят такива случаи за напред.

По-рано в Народното събрание от " Възраждане " желаеха оставката на здравния министър проф. Асена Сербезова като честен акт за нещастието.

Относно рецензиите, които насочи президентът Румен Радев към кабинета - свързани с " Булгаргаз " и разговора със Северна Македония, министър председателят разгласи, че чака рецензии да идват от всякъде.

" Смяната на управлението на " Булгаргаз " и с концепцията да създадем по този начин, че да имаме най-евтини цени. Всеки, който взима неверни решения, да си носи отговорност. Вярвам, че с новото управлението на " Булгаргаз " и КЕВР ще работим по този начин, че стига толкоз крайният консуматор е плащал за непознати неточности ", добави Петков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР