За 2021 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отчел чиста

...
За 2021 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отчел чиста
Коментари Харесай

Икономист: БЕХ е на свръхпечалба от 1.35 млрд. лв. за 2021 г., въпросът е за какво ще я изхарчи

За 2021 година Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отчел чиста облага след налози от 1.35 милиарда лв. – нарастване от съвсем 9 пъти по отношение на миналата година, това написа във " Facebook " икономическият анализатор Георги Ангелов.

Данните са от консолидирания доклад на държавната холдингова компания, в чийто състав влизат АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, НЕК, ЕСО, „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ и „ Мини Марица Изток “. Отчетът е скъсен и неодитиран, само че от него въпреки всичко можем да разберем какво се случва в енергетиката, показва още той.

Ето цялата обява на Георги Ангелов:

" Българският енергиен холдинг (БЕХ) разгласява консолидиран доклад за 2021 година. Отчетът е скъсен и неодитиран, само че от него въпреки всичко можем да разберем какво се случва в енергетиката. Както знаем, в БЕХ влизат АЕЦ Козлодуй, Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, НЕК, ЕСО, Булгаргаз, Булгартрансгаз и Мини Марица Изток.

За 2021 година БЕХ регистрира чиста облага след налози от 1.35 милиарда лв. - нарастване от съвсем 9 пъти по отношение на миналата година. Печалбата преди налози е 1.56 милиарда лв.. Но това не е всичко - предходната година енергетиката преведе на страната изключително 450 милиона лв. под формата на " подаяние ". Като прибавим тези средства, облагата е към 2 милиарда лв..

С част от тези пари НЕК си заплати остарели заеми към бюджета (за АЕЦ Белене) в размер на 1.2 милиарда лв.. С облагите БЕХ си покри и остарели загуби и усъвършенства ликвидността и капитализацията си като личният капитал на холдинга доближи 14.7 милиарда лв., по отношение на 11.7 милиарда лв. преди година.

Трябва да имаме поради, че предходната година високи цени на тока на борсата имаше единствено през последните 4-5 месеца от годината. Тази година, както върви цялата година ще е с високи цени на тока на интернационалните пазари, т.е. облагата на БЕХ ще е доста по-висока - евентуално най-малко 5 милиарда лв.. Видно е, че България изнася рекордни количества ток и печели от скъпия ток на интернационалните пазари.

Тъй като БЕХ е държавна компания, множеството от тези 5 милиарда лв. свръхпечалби ще влязат в държавния бюджет - под формата на налози и дивиденти. Оттук-нататък е въпрос на политически решения защо и по какъв начин да се употребяват тези средства - дали за обезщетения за цените на тока или за други цели ".

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР