За 2020 г. имаме -7% спад на БВП. Ние ще

...
За 2020 г. имаме -7% спад на БВП. Ние ще
Коментари Харесай

Васил Велев: Имаме ръст на безработицата със 100 000 души

За 2020 година имаме -7% спад на Брутният вътрешен продукт. Ние ще се върнем в 2017 година като Брутният вътрешен продукт. 2017 година минималната ни заплата беше 460 лева, 2018 година - 510 лева В най-хубавия случай ще се върнем в 2018 година

Това съобщи в ефира на " Денят ON AIR " ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев във връзка със замразяването на минималната работна заплата.

" Този популизъм би трябвало да бъде разкриван на хората. Ние имаме растеж на безработицата с 100 хиляди души. Всяка седмица Националната статистика разгласява освободените и назначените на работа.

Разликата е 100 хиляди души. Това са хора с главно по-ниска подготовка. За тях обстановката не е добра. Не е добра картината и за хората със междинна подготовка. Този популизъм е в изгода за малко хора. За множеството действително е във щета. Ние не чакаме да надделее икономическата логичност по време на избори ", разяснява Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му все още сме очевидци на две трендове - възобновяване на промишлеността и рецесия в туризма.

" Макар и постепенно, промишлеността се възвръща. Това ще отнеме доста време, няма да стане за месец-два. 2022 година ще се върнем където бяхме в 2019 година Макар и постепенно, сътрудниците стартират да се оглеждат за назначение на личен състав.

В туризма и земеделското стопанство се освобождават хора. От 1 октомври имаме увещание на министъра на труда, че схемите 60/40 ще продължат във типа, в който са сега до края на годината. Всичко това задържа увеличението на безработицата. Не сме достигнали момента, в който ще спада абсолютният размер на безработицата ", изясни още специалистът.

Той посочи, че продуктивността на труда понижава с 5,6 на 100.

Велев означи, че Националният съвет на АИКБ е провел среща с Министерството на стопанската система, по време на която е станало ясно, че се форсират две нови ограничения по 78 млн. лева в поддръжка на бизнеса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР