За 20% от студентите има риск да отпаднат от университет

...
За 20% от студентите има риск да отпаднат от университет
Коментари Харесай

20% от студентите застрашени от отпадане заради по-високи такси

За 20% от студентите има риск да отпаднат от университет поради непрестанно увеличаващите се такси за образование. Това сигнализират от Националното посланичество на студентските препоръки (НППС) в своя позиция до Министерския съвет. В нея те показват мощно отрицание на желанието за следващо повдигане на семестриалните такси за образование в държавните висши учебни заведения за академичната 2024/2025 година и упорстват страната да вкара закрепена такса за целия интервал на образование на кандидат-висшистите.

Предстоящото нарастване на таксите ще засегне над 149 000 учащи - 143 870 студенти и 5357 докторанти в постоянна и задочна форма на образование, показват от НППС.

" Поредното желано нарастване идва след фрапантно повдигане на семестриалните такси с над 30% през 2023/2024 година Тогава доводите на висшите учебни заведения бяха, че това е належащо на фона на високата инфлация и обезпечаване на по-високо качество за обучение. Поредното планувано повдигане на таксите става още веднъж по оферти на университетските управления и следва да бъдат отразени в 2024/2025 година Този път претекстовете са свързани с повдигане на издръжката за образование ", показват от НПСС.

Постоянното повишение на таксите основава условия за отпадане на 20% от учащите се в областта на висшето обучение. Най-засегнати са сътрудниците им в специалностите в област земеделски науки и ветеринарна медицина, опазване на здравето и спорт, като фрапантно нарастване на таксите оттова регистрират и за област изкуства.

Студентите декларират, че са наясно, че качественото обучение изисква и нужните средства, само че съгласно тях признатата държавна политика на непрекъснато увеличение на таксите води до неразбираем небосвод за резистентност в процеси, в които попадат и опциите за прехрана на студентите за образование. Те считат, че страната би трябвало да контролира този метод на непрекъснато увеличение на студентските такси и да одобри механизъм, посредством който студентът да има закрепена такса в границите на своето образование, а не да бъде с неразбираем небосвод за бъдещето си.

" МОН следва да бъде регулатор в процеса на предложенията за непрекъснато повдигане на таксите и да организира политики, които да подсигуряват качествено и налично обучение за младежите в страната. За страдание не виждаме това да се случва и показваме своето безпокойствие в тази връзка. Настояваме страната да подсигурява регулация на таксите за образование на студентите и докторантите в границите на тяхното образование и сме подготвени да участваме в процесите по разискване на тези въпроси ", приключват студентите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР