За 2 часа днес аптеки в цялата страна затвориха врати,

...
За 2 часа днес аптеки в цялата страна затвориха врати,
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров: Очаква се недостиг на средства за разплащания към аптеките през август, ще бъде компенсиран

За 2 часа през днешния ден аптеки в цялата страна затвориха порти, а някои заплашват да прекратят договорите си със Здравната каса. Националният митинг на фармацевтичния отрасъл е против предложение на здравното министерство за промени в метода на разпределяне на медикаменти по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Но не против самите промени, които и съгласно тях улесняват пациентите, а против по думите им " неналичието на финансово застраховане на аптеките ". Пред " Фокус " приказва шефът на НЗОК проф. Момчил Мавров.

" Ръководството на НЗОК поддържа оповестения план за промени на Наредба 4. Преди всичко, задачата на тези промени е по-лесен достъп на пациентите до нужните им лекарствени артикули, които се заплащат напълно от бюджета на Здравната каса, включително да се понижи административната тежест в хода на определяне и разпределяне на тези лекарствени артикули. Но има и друга цел. Другата цел е да се лимитират предпоставките, които подтикват отпущането на обособени лекарствени артикули на обособени предписания. Известно е, че възнаграждението на аптеките, т.е., тяхната комисионна за активността им по разпределяне на медикаментите не е на база брой пациенти или диагнози, а е на база брой предписания. Една такава регулация в връзките единствено подтиква издаването и обслужването на повече предписания и по тази причина този модел би трябвало да бъде изменен. Искам да обърна внимание на някои цифри, в случай че ми позволите, употребявам случая. Преди всичко, заложените в сегашния закон Законът за бюджета на касата за 2024 година  средства, които са предопределени за това заплащане на аптеките са близо 17% повече от средствата в предходния бюджет, т.е. за 2023 година Тези средства са малко над 36 млн., за сведение на слушателите. Следва да се има поради, че заплащанията към аптеките се усилиха фрапантно, в случай че през месец януари т.г. отчетохме разноски в размер на 1,8 млн. лева, то през март те бяха към този момент 3,4 млн. лева, а през май, забележете, към този момент са 5,9 млн. лева И още нещо, за месеците юни и юли, идващите месеци след май, от районните здравно осигурителни каси отчетохме поръчки за разноски в размер на над 8 млн. лева всяка. Какво значи това? Това значи, че към 31 юли общият размер на тези заплащания към този момент ще е към 34 млн. лева или близо 94% от средствата, заложени в годишния бюджет на НЗОК. На процедура за месец август се обрисува един дефицит на средства за разплащания към аптеките. И този дефицит може да се компенсира най-рано септември, към края на септември т.г.  Ще обърна внимание още веднъж, това компенсиране може да се случва и да се случи единствено при опция за прекачване на средства от други индикатори в Закона за бюджета на касата или пък от запаса на касата, да вземем за пример, в случай че това е допустимо ", изясни той. 

" Ако към 31-ви май Касата е заплатила лекарствени артикули на стойност към 44 млн. лева, то  плащанията към аптеките за активността им по разпределяне на същите тези артикули е 24 млн. лева, което се равнява близо на 56% от цената на самите лекарствени артикули. Друг забавен факт е, че не се регистрира някакво доста отклоняване в броя на болните или пък на записаните болести. От една страна няма забележителен растеж при болните, това желая да кажа, а в това време има доста повече претенции за пари за предписания, това прави усещане. Като изпълняващ длъжността шеф на касата, аз съм собственик на обществените средства за здраве. Това са нашите и вашите пари, и съм назначен за подобен, и като подобен се старая точно виновен собственик на тези обществени пари. Това, което мога да кажа е, че ще съблюдавам всяка писмен знак на закона и на нормативните актове, като консенсус е постоянно вероятен. И НЗОК е постоянно подготвена за разговор, който се надявам да следва в най-скоро време ", сподели още проф. Мавров. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР