За 183,2 млн. лв. е направената отстъпка от 25 стотинки

...
За 183,2 млн. лв. е направената отстъпка от 25 стотинки
Коментари Харесай

НАП: 183,2 млн. лв. е струвала на бюджета отстъпката от 25 ст. за горивата

За 183,2 млн. лева е направената отстъпка от 25 стотинки за зареждане на литър гориво в интервала на даването й, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Националната организация за приходите (НАП).

Антикризисната мярка в помощ на физически лица действаше към шест месеца през 2022 година - от 9 юли до 31 декември и бе въведена с актуализация на бюджета. Бензиностанции правеха отстъпката при зареждане, а Национална агенция за приходите по нормативно избран ред възстановяваше средствата към тях. Първоначално бе признато тя да се ползва до привършване на заложените в бюджета 150 млн. лв., като след това за нея бяха отпуснати още 38 млн. лева, с цел да продължи до края на годината.

" Отпуснатите средства от бюджета са в размер на 188 млн. лева, като досега е изплатена отплата на 581 компании за извънредно разпространяване на горива ", заяви преди дни в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.

Вече е възобновена сума от 183,2 млн. лв. на 586 сдружения с обекти за извънредно разпространяване на горива, оповестиха от приходната организация през днешния ден.

Отстъпката важеше за литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ - LPG). Компенсацията се даваше за зареждане на леки коли - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, благосъстоятелност на физически лица, като те трябваше да показват дребния ваучър на транспортното средство, с цел да я употребяват. Друго изискване беше типът гориво да е с най-ниската цена.

Компенсацията се начислявашe като понижение от крайната цена при заплащане за зареденото количество на касата. Бензиностанцията издаваше уголемен фискален бон с вписани регистрационният номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и самата отстъпка. Нямаше ограничавания в количеството на горивото и броя на зарежданията.

От Национална агенция за приходите оповестиха, че не е имало усложнения в процеса по даване на отстъпката. За интервала на даването й са направени 114 инспекции, при които са открити 14 нарушавания. Голяма част от тях са свързани с разминаване сред маркираните на касовия уред суми и наличностите в касата.

Отчита ли се растеж на продажбите на горива за интервала на даване на отстъпката в съпоставяне със същия интервал на предходната година, което вероятно да се дължи и на тази мярка?

През втората половина на 2022 година се регистрира растеж в продадените горива - при бензин с 2 % и при пропан-бутан с 11,7 %, както и понижение от 2 % при дизела. Не може да се направи изводът, че потреблението на горивата е обвързвано с мярката от 0,25 лв. отстъпка, а по-скоро с крайната цена на другите типове горива.

В средата на януари служебният министър председател Гълъб Донев заяви, че специалисти от няколко министерства работят по нов механизъм за компенсиране на високите цени на горивата.

" В служебното държавно управление, още когато се разбра, че Народното събрание няма предпочитание да гласоподава продължението на отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да продължи да се ползва и през тази година, ние започнахме работа по методика, с която да определим рисковите групи и най-нуждаещите се от такова подкрепяне ", уточни Донев.

Той разяснява, че новият механизъм ще цели да подкрепи тези групи от популацията, които имат най-голяма потребност, и че при всички случаи в методиката ще бъде включен подоходен аршин.

На 12 януари депутатите усилиха размера на месечната вноска във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " за създадени в България нефтопродукти от съветски нефт, като събраните средства ще се изразходват за финансова поддръжка на физически лица за превоз.

Тогава ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев изясни, че вместо отстъпка за горива най-вероятно ще се дават ваучери за превоз на хора с приходи под оптималния застрахователен предел на член от фамилията, а Министерският съвет с разпоредба ще дефинира по какъв начин ще се разходват събраните вноски във Фонда. За тази година оптималният застрахователен приход е 3400 лева Тези, които нямат коли, ще получават други ваучери, да вземем за пример за градски превоз, изясни още Добрев.

Засега точни суми и планове за мярката няма. От през днешния ден с декрет на президента е назначено ново служебно държавно управление, в което съвсем всички министри от предходното остават на постовете си. Действащо Народно заседание обаче ще има едвам през април.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР