За 18 година на връх националния празник на България 3

...
За 18 година на връх националния празник на България 3
Коментари Харесай

На традиционното третомартенско кафе кметът, попа и мюфтията отправиха послание за мир и разбирателство

За 18 година на връх националния празник на България 3 март, кметът доктор инж. Хасан Азис, енорийският духовник отец Петър гарена и Районния мюфтия Басри Еминефенди изпиха станалото известно през годините кафе на толерантността.

Преди това те, дружно с ръководителя на Общинския свет Юсеин Ахмед, заместник-кметовете инж. Катя Митовскаи Тюнджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза и общински съветници сервираха венци пред паметника на освободителите в Кърджали в символ на благодарност и в памет на починалите за свободата на България.

По време на обичайното третомартенско кафе на толерантността кметът доктор инж. Хасан Азис, енорийският духовник отец Петър Гарена и Районния мюфтия Еминефенди насочиха обръщение за мир и съгласие сред хората, без значение от тяхната вяра и националност.

„ Днешният ден е обвързван с доста въпроси, чийто отговор търсим в предишното. Търсейки отговорите на тези въпроси в предишното, ние сякаш забравяме най-важното, а това е да бъдем дружно, да бъдем единни, да бъдем толерантни. Кафето, което пием дружно с попа и мюфтията на националния празник, е знак точно за толерантността, а дано през тази година това е и кафето на мира. Днешното ни общо обръщение е обръщение за мир, за съгласие. Повикаха го времето и събитията.

Никой и по никаква причина не би трябвало да търси нищо друго. Мирът, единството и толерантността са неща, за които ние би трябвало да се борим и да ги демонстрираме всеки ден. те не са даденост и би трябвало да се отстояват всеки ден ”, сподели кметът доктор инж. Хасан Азис.

Той насочи молба към попа и към мюфтията за обща молитва в църквата и в джамията за мир и за избавление. По късно стана ясно, че молитвата в джамията ще бъде по време на петъчния намаз, а в църквата по време на неделната работа в храма „ Свети Георги Победоносец ”.

Отец Петър Гарена прикани и мюсюлмани, и християни да бъдат дружно „ в една религия, в една страна, сплотени, без значение от това кой какъв език приказва и на кой господ се моли ”. „ За страдание войната към този момент не е в историята, в литературата, войната към този момент е до нашите български граници. Затова през днешния ден този диалог сред нас тримата е безусловно належащ, сподели отец Петър Гарена.

По думите на районния мюфтия мюсюлмани и християни живеят от епохи в дух на съгласие и приемливост. „ За страдание се намираме в една тежка конюнктура на пандемия и на войни, в които умират хора. За това се апелирам на Всевишния Аллах – дано да има мир, съгласие и благополучие на всички места по света ”, сподели районният мюфтия Басри Еминефенди.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР