За 18 часа 3D принтер изгради малко училище в Магагаскар

...
Коментари Харесай

Училище за 30 деца бе 3D-отпечатано за броени часове в Мадагаскар


За 18 часа 3D принтер построи малко учебно заведение в Магагаскар (снимка: Матеа ЛинАе/Thinking Huts)

Малко учебно заведение, построено посредством технологията на 3D печата, е готово да посрещне възпитаници във Фианаранцоа, град в южната част на Мадагаскар. Амбицията на неговите основатели беше да е първото по рода си в района, само че друго учебно заведение, „ отпечатано “ посредством 3D принтер, го изпревари – в Малави.

В Мадагаскар има сериозен дефицит на учебни заведения. Според нестопанската организация Thinking Huts, в региона са потребни към 22 000 нови учебни заведения, за може страната да се оправи с просветителните потребности на децата и да се съкратят дългите дистанции, изминавани сега от учениците. Именно с цел да се опита да реши този проблем, организацията сътвори първото от цяла серия 3D-отпечатани учебни заведения.
още по темата
Училището наподобява по-скоро на едностайна сграда с шестоъгълна форма. Площта му е 65 кв. м. и в него ще се учат почти 30 деца.

Процесът на създаване е доста сходен на досегашните планове за 3D-отпечатани постройки. Големият 3D принтер екструдира примес, сходна на цимент, посредством мощна дюза. Процесът на създаване на главните стени лиши 18 часа.

След това мадагаскарските строители приключиха постройката сами, като прибавиха покрив, врата и прозорци. Всичко е направено на локално равнище. Изградени са и всички нужни мебели. Като се включи работата на строителите, завършването на плана лиши три седмици.

Конструкцията обезпечава 65 кв. м. повърхност за към 30 възпитаници (Снимка: Бото Фридет/Thinking Huts)

Сега Thinking Huts има за цел да разшири това първо учебно заведение и да построи повече „ пчелни кутийки “ на местата, където са нужни – из целия Мадагаскар. Проектът е основан в съдействие с 14Trees – организацията-създател на 3D-отпечатаното учебно заведение в Малави.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР