За 15 години от старта на Националната програма Активиране на

...
За 15 години от старта на Националната програма Активиране на
Коментари Харесай

150 000 роми са потърсили работа благодарение на медиатори от Агенцията по заетостта

За 15 години от старта на Националната стратегия „ Активиране на неактивни лица “ към Агенцията по заетостта ромските трудови посредници са достигнали до близо 150 000 неактивни и обезкуражени хора, с цел да ги стимулират да работят, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.

В интервала януари – септември 2023 година те са стимулирали над 9700 души, които са устроени на работа на субсидирани работни места или на първичния пазар на труда. Това стана ясно по време на работна среща на управлението на Агенцията по заетостта с ромски трудови посредници в Пловдив, в която взе участие министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

Министър Шалапатова дефинира работата на ромските посредници като „ сериозно значима за обществото “, защото те съумяват да вдъхнат кураж на най-обезверените хора в обществото.

„ Вероятно постоянно сте единствените, които могат да дадат съвет, да схванат отсрещния човек, без да го подлагат на критика. Вие знаете по какъв начин да вдъхнете доверие и вяра. Работата ви не е по никакъв начин лесна, защото изисква неизменност, самостоятелен метод и доста старания “, обърна се към посредниците министърът на труда.

По време на срещата Иванка Шалапатова се срещна с персоналните истории на ромските посредници и провокации пред тяхната активност. Тя връчи на участниците в срещата грамоти в символ на самопризнание към техния принос за приобщаването на ромската общественост към пазара на труда и одобряването на специалността на ромския трудов посредник.

„ Когато посветиш своята работа на такава идея, ти в действителност се превръщаш в специфичен човек за обществото. Човек, който трансформира ориси “, сподели министър Иванка Шалапатова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР