За 15-а поредна година на Цветница започва Националната кампания за

...
За 15-а поредна година на Цветница започва Националната кампания за
Коментари Харесай

Започва национална кампания за кръводаряване


За 15-а поредна година на Цветница стартира Националната акция за поощряване на безвъзмездното и непринудено кръводаряване. Тази година мотото й е "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот в този момент ".

Кампанията се провежда от Националния център по трансфузионна хематология и от Българския червен кръст, и е подкрепена от Българската православна черква

Марина Георгиева, основен експерт по безплатно кръводаряване към БЧК: „ Желаещите могат да се включат като дойдат пред църквите на четирите места в София - Храм "Св.Неделя ", "Покров Богородичен ", храм "Св.Седмочисленици " и "Св. Параскева ". Всеки, който желае да се включи, би трябвало да е здрав сега, да е над 18 години и да не пие медикаменти. Също по този начин, да няма скорошно татуировки или да е минало известно време от това. Важно е да се знае, че кръводарителите би трябвало да са се нахранили добре и да са пили вода, тъй като на гладно не се дава кръв и кръводаряването се понася по-добре. Всеки кандидат-дарител ще попълни една декларация, в която ще остави своите данни и ще бъде прегледат от лекаря на екипа, който ще реши дали той може да даден кръв или не. Прави се и проба за хемоглобин, която е индикатор за човешкото здраве и в случай че е в нужните правила, може да се даде кръв. Актът на кръводаряване е към 30 минути, не лишава доста и е един доста потребен жест към хората,които имат потребност от подобен тип лекуване, тъй като от време на време това е единственият метод да се избави човешки живот “.

Днес от 9:00-13:00 часа ще има мобилни екипи на четирите места в София. В Стара Загора, Плевен, Пловдив и Варна ще работят районните центрове по трансфузионна хематология.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР