За 14 дни се преустановява извеждането на животни от личните

...
За 14 дни се преустановява извеждането на животни от личните
Коментари Харесай

След случая на антракс в добричко село: Преустановяват извеждането на животни от личните дворове

За 14 дни се прекратява извеждането на животни от персоналните дворове в добричкото село Владимирово с открит случай на антракс.  Срокът е от 16 февруари.

Това съобщи шефът на Областната дирекция на Българската организация по храните (ОДБХ) в Добрич доктор Стелияна Генчева. Дирекцията е почнала имунизация на възприемчивите домашни животни на 13 февруари и е п риключила с нея. 

Преди два дни е получен позитивният резултат за антракс при домашна коза в селото. Веднага е образувана комисия и е направена инспекция на място в обекта. Заразеното козе месо и всички артикули в контакт с него в хладилното съоръжениена домакинство през днешния ден са предадени на екарисажа в Шумен и е осъществена стерилизация. 

Случаят е открит в персонално стопанство. Семейство младежи по персонални и здравословни аргументи избират да заживеят на село и се откриват относително скоро във Владимирово. Започват да отглеждат четири козички и едната се оказва инфектирана с антракс.

На този стадий не излиза наяве от кое място е плъзнала болестта. Пренесла се е върху стопанина чрез рани, които е имал по ръцете от разчистване на шубраци и клони, и след обработката на трупното месо на инфектираната коза. 

На 6 февруари от РЗИ-Добрич оповестяват в ОДБХ в града за случай на мъж с кожна форма на антракс, настанен за лекуване в болничното заведение. Той към този момент е изписан и е в добра форма. Съпругата му е с негативна проба за антракс, за благополучие. В комисията по случая е имало представители на двете ведомства и кмета на село Владимирово.

Три от козите са в положително общо положение.  За четвъртата обаче стопанинът е твърдял, че е била със заклещена глава, в безпомощно положение и по тази причина я е приколил. Месото й е поставено във фризера, единствено към кг тогава е употребявано дружно със брачната половинка му.

След няколко дни мъжът е получил оплаквания и е потърсил лекарска помощ. Хоспитализиран е след това, лекуван и към този момент е изписан. При хората входна врата за болестта са пострадвания.  

" Моят зов към жителите е, когато видят в домашните си животни някакво неразположение, наложително да потърсят ветеринарния доктор, с който имат контракт или обслужва обекта. Задължително да повикат ветеринаря. Да потърсят съдействието на кмета и в случай че не съумеят да се свържат с тях, да потърсят връзка с ОДБХ ", прикани доктор Генчева.

Възприемчиви към антракс са овце, говеда, кози, еднокопитни животни. Последният регистриран случай на антракс в област Добрич е бил 2015 година в балчишкото село Оброчище. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР