За 13-и път Американският университет в България (АУБ) ще бъде

...
За 13-и път Американският университет в България (АУБ) ще бъде
Коментари Харесай

Най-голямата в света математическа олимпиада за студенти ще се проведе в Благоевград ! АУБ е домакин

За 13-и път Американският университет в България (АУБ) ще бъде хазаин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. Тази година бележи 29-тото издание на конкуренцията, което за първи път ще се организира хибридно от 1-ви до 7-ми август, а формалното разкриване е планувано за 2-ри август (вторник) от 10:00 часа в театралната зала „ Карл Джераси “ в студентски център „ Америка за България “, академични комплекс „ Скаптопара “ на АУБ. Събитието се провежда от University College London в съдействие с АУБ.

„ Успешното ни дългогодишно съдействие с University College London по отношение на провеждането на това огромно математическо съревнование, е следващото доказателство за високите ни стандарти, които съумяваме да поддържаме, макар провокациите на времето, в което живеем, “ показа доктор Дейвид Еванс, президент на АУБ. „ За нас, да насърчаваме младите мозъци, както и да подкрепяме контактите сред тях, а и сред университетите, които те съставляват, е водеща полезност. Радвам се, че за следващ път имаме опция да сме домакини на международната математическа олимпиада, това е високо самопризнание за цялата наша общественост, “ добави той.

В надпреварата могат да се включат студенти от първи, втори, трети и четвърти курс на възраст до 23 години. Участието е самостоятелно. Конкурсните задания са от областите алгебра, математически разбор, геометрия и комбинаторика. Олимпиадата ще се организира в два кръга, като дилемите ще бъдат избрани директно преди началото й. Работният език е британски.

Тази година в математическата олимпиада за студенти ще се включат към 350 - 400 млади математици от целия свят, представители на над 180 университета от 65 страни, измежду които Съединени американски щати, Франция, Германия, Китай, Бразилия, Индонезия, Гърция, Коста Рика и доста други. На най-добре представилите се ще бъдат връчени повече от 100 награди. Част от тях са обезпечени от генералния спонсор на олимпиадата Huawei, както и главните спонсори Jane Street, Maple Soft, Springer, Wolfram Research и Zulip.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР