За 12-ти път в продължение на две седмици от 18

...
За 12-ти път в продължение на две седмици от 18
Коментари Харесай

С концерт на „Мишо Йосифов бенд“ откриват традиционните „Празници на Стария град“

За 12-ти път в продължение на две седмици от 18 до 30 септември , къщите и пространствата на Стария град в Пловдив ще се оживят от събития , отдадени на популяризирането на духовното и историческо завещание на Трихълмието . В центъра на събитията на „ Празници на Стария град “ през тази година е популяризирането на движимото и недвижимо историческо завещание на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев .

Артисти, музиканти, художници, научни експерти чакат с неспокойствие приятелите на Стария Пловдив на среща във времето и пространството, измежду калдъръма на възрожденските улички на града. Богатото културно-историческо завещание на Старинен Пловдив е образувано в резултат на непрекъснатия живот в града в продължение на епохи – от праисторията до наши дни и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античността, Средновековието и българското Възраждане. Старият град сигурно е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив и в България. И в идващите две седмици ще чества с доста и забавни събития за дребни и огромни.

Официалното разкриване на „ Празници на Стария град “ е от 20:00 часа на 18 септември на Античния спектакъл с концерт-подарък за пловдивчани под надпис „ Старият град чества с Мишо Йосифов бенд “. Входът е свободен !

В програмата на „ Празници на Стария град “ 2023 може да посетите:

  • Изложба „ Топография: От ателието до музея “ – пл. „ Римски стадион “. Всеки, който желае, ще може да я види от 18:30 часа на 18 септември до 30 октомври. Документална галерия във връзка 120 години от рождението на Златю Бояджиев, която наблюдава пътя от първите изложения, в които Златю взе участие, през идващите като към този момент одобрен актьор. В партньорство с Фондация „ Български архитектурен модернизъм “.
  • Официално разкриване на „ Празници на Стария град “ с Концерт „ Старият град чества с Мишо Йосифов бенд “ – на площад „ Античен спектакъл “ от 20 часа на 18 септември. Мишо Йосифов е тромпетист, композитор, аранжор и учител, цялостен с креативна сила и постоянно подготвен за опити. Прочутият джазмен събира свои сегашни и някогашни студенти от НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, с които основава богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, с който ще завоюва сърцата ви.
  • Изложба на пиана от фонда на ОИ „ Старинен Пловдив “. Всеки, който желае, ще може да я види от 11:00 часа на 19 септември до 30 октомври.
  • Официално разкриване на Къща „ Павлити “ след нейната реституция. Откриване на галерия пиана от фонда на ОИ „ Старинен Пловдив “.
  • Изложба плакати на Божидар Икономов по случай 80 години от неговото рождение. Всеки, който желае, ще може да я види от 18:00 часа в къща „ Стамболян “ от 18:00 часа на 21 септември до 30 същия месец.
  • Изложба афиш от фонд „ Художествени творби “ на ОИ „ Старинен Пловдив “ на огромния български художник Божидар Икономов (1943-2016) взаимно с „ Международно триенале на театралния афиш “.
  • Презентация „ Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев “ в къща на доктор Стоян Чомаков (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев). Откриването ще бъде от 12:30 часа на 22 септември. Презентацията на уредника на къщата на доктор Чомаков (Постоянна експозиция на Златю Бояджиев) ще Ви придвижи във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев.
  • Есенен панаир на Занаятите под надпис „ Улица на Занаятите “ ще може да бъде забелязан на едноименната улица от 22 до 24 септември. Събитието е партньорски план на Регионална занаятчийска камата и се финансира от „ Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2023 година “.
  • Море от обич в Стария град в пространството на шадравана сред Старинна аптека „ Хипократ “ и Къща на доктор Стоян Чомаков (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев). Всеки, който желае, може да види събитието от 22 до 24 септември. Всяка есен „ Море от обич в Стария град ” предлага изнесен обред в знакова зона – до фонтана на ул. „ Съборна ”. Мястото е заредено с вибрациите на изкуството, сред двете здания, приютили непрекъснатите експозиции на забележителните създатели Златю Бояджиев и Георги Божилов – Слона. Специалните похвали за младоженците са неповторима сватбена декорация и фотосесия във възрожденска къща. Инициативата се осъществя взаимно с Оперативна програма „ Радостни обреди ” и сватбена организация „ Elita – Weddings and more ”.
  • Прожекция на филм за Златю Бояджиев в Къща на доктор Стоян Чомаков (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев). Ще стартира от 18:00 часа на 23 септември. Режисьор: Иван Попов, сюжет: Хаим Оливер и Цанко Лавренов, оператор: Барух Лазаров.
  • „ Да дариш памет “ – среща с донори на експонати за Старинна аптека „ Хипократ “. Събитието ще бъде в старинната аптека „ Хипократ “ от 16:00 часа на 24 септември. За първи път и във връзка със Световния ден на дарителството ще бъдат показани новопостъпилите експонати, резултат от дарителските актове на наследниците на доктор Стоил Попов и доктор Тодор Николов Танков. Каква е тяхната история, какви знаци за национална памет и роля в историографията имат, ще научите, в случай че посетите Музейна аптека „ Хипократ ”.
  • „ Преоткрий Античен спектакъл “. Събитието ще стартира от 12:00 часа на 25 септември на Античния спектакъл и ще бъде показан напредъкът по план „ Оживяване на недвижимото културно завещание на Античен спектакъл посредством използване на новаторски и прогресивни технологии “, финансиран от Национален фонд „ Култура “.
  • Реставраторът в деяние в Епископската базилика на Филипопол. Всеки, който желае, ще може да види събитието от 10:00 до 11:30 часа и от 15:00 до 16:30 часа на 25 септември. В Ателието по реституция на Епископската базилика на Филипопол ще се показват реставрационни интервенции на обособен от терена мозаечен откъс, които показват актуалните трендове в региона на реставрацията на античните подови мозайки.
  • Изложбата „ Изнесени фондове: Пътуване във времето “ ще може да бъде забелязана от 18:00 часа на 26 септември в къща „ Недкович “. За пета поредна година изложбата „ Изнесени фондове “ ще показа непоказвани експонати от фондовете на ОИ „ Старинен Пловдив‘. Ще представим на гостите на Стария град дребна сбирка дамски аксесоари, порцелан, писалищни комплекти, мастилници, попивателни и други Нека още веднъж създадем нашето пътешестване обратно във времето!
  • Реставраторът в деяние – в къща „ Хиндлиян “ от 10:00 до 11:30 ч. и от 15:00 до 16:30 ч. на 28 септември. Ще бъде показан стадий от реставрацията на фрески и декоративна декорация в къща Хиндлиян, касаещ възстановки, ретуши и колоритна реинтеграция на сектори с изчезнали фрагменти.
  • Изложба „ Другият завършек на нишката “ в къща „ Клианти “ от 17:30 часа на 29 септември. Тя споделя историята на изкуството на ръчния килим. Превежда ни през разнообразни стилове и столетия, като събира на едно място неповторими експонати. В нея са показани килими, владеене на Общински институт „ Старинен Пловдив “ и изложени в къща „ Хиндлиян “ и къща „ Клианти “, както и килими, създадени от килимарница „ Хемус “, с. Костандово.
  • Детска работилница „ Запечатан спомен “ в къща „ Стамболян “. Тя ще бъде от 13:00 до 17:00 часа на 30 септември. Тя е подобаваща за деца от 5 до 10 години и се осъществя под управлението на уредника на къща „ Стамболян “.
Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР