За 11-та поредна година преподаватели, докторанти и студенти от УХТ

...
За 11-та поредна година преподаватели, докторанти и студенти от УХТ
Коментари Харесай

Демонстрация на химична лаборатория и дегустация на здравословни храни в УХТ-Пловдив

За 11-та поредна година преподаватели, докторанти и студенти от УХТ (Университета по хранителни технологии) в Пловдив показаха своята активност пред посетители в Европейската нощ на учените. Ректорът на УХТ проф. дтн инж. Кольо Динков откри събитието и уточни, че над 60 години вузът приготвя добре реализиращи се фрагменти за бизнеса, а преподавателите и докторантите реализират новаторски научни разработки. Той акцентира ролята на събитието „ Нощ на учените ” за популяризирането активността на научните служащи и запознаване на необятната общност с тайните на знанието. Подкани участниците с изключение на запознаването с „ тайните на науката ” да пробват новите здравословни артикули, създадени  посредством фюжън кюзин и молекулярна кулинария от студенти и преподаватели от катедра „ Хранене и туризъм ”.

Заместник-ректорът по интернационална интеграция и повишение на квалификацията проф. доктор инж. Йорданка Алексиева показа тематиката на тазгодишния конгрес „ Чрез здравословно хранене към по-щастлив и дълъг живот ”. Програмата включваше куп  интересни действия – презентации за здравословно хранене и изследвания на студенти и преподаватели върху храненето на разнообразни възрастови групи, менюта за деца, студенти и възрастни, викторини, подкани да се включат в работилниците за здравословни храни, за молекулярна кухня, млад откривател и други Специални посетители на УХТ – Пловдив бяха ученици от Дома за деца, лишени от родителска грижа „ Мария Луиза “. Те с интерес се срещнаха с апаратурата в лабораторията по неорганична химия в образователното заведение. Гл. ас. Радка Вранчева показва пред децата по какъв начин се прави разбор на твърдостта на питейната вода и описа за опити, с които се занимават тя и сътрудниците й.

Малчуганите имаха опцията да следят под микроскоп дрожди за произвеждане на самун и вино, преди да се вложат в хранителни артикули, както и да се срещнат със структурата на разнообразни храни. Ас. доктор Хафизе Фидан вкара искащите в тайните на микробиологията. Проф. доктор Тана Сапунджиева срещна присъстващите с условията на здравословното хранене, а изследванията върху храненето на деца, възпитаници, студенти и възрастни провокираха оживени полемики. Презентацията на гл.ас. доктор Ивелина Василева за здравословните храни включи деца, студенти и възрастни във викторина и анкета за оценка на храненето. Гл. ас. доктор Анета Попова, началник на план към ФНИ за млади учени, пък изследва екстракти от билки (самардала, левурда, тученица и др.) и състава им. Сред  новостите са и изследванията на гл. ас. доктор Мария Димова за антиоксидантната интензивност на плодове и листа от черница. Очакванията са откритите биологично дейни съставни елементи да въздействат удобно върху дeйнocттa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при профилактика на възпaлитeлни процеси и в битката против paĸа. Биологично дейните съставни елементи на алената боровинка и горските плодове са обект на проучване на гл. ас. доктор Драгомира Бухалова. Все млади научни служащи, почнали своята изследователска активност под управлението на проф. Алексиева.

Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „ Хранене и туризъм “, прилагайки резултати от научните проучвания на своите преподаватели под управлението на ас. доктор началник Станко Станков. Представени бяха новаторски здравословни храни, които съчетават обичайна българска кухня и присъщи за района първични материали с молекулярната кулинария и  фюжън кюзин, както и навлезлите на пазара ни чия, амарант, киноа и други Сред най-предпочитаните бяха био баници с тученица и водорасли, десерти с тиква и лимец, кюфтета от киноа, десерти с чия, суроватъчни протеини и с белтъчни изолати от грах и доста други. Присъстващите можеха да подготвят „ хайвер ” от разнообразни плодови и зеленчукови сокове (тиква, алено цвекло, малина, мента и др.). На форума имаше доста изненади и работилници за здравословни десерти и закуски, в които се включиха и възрастни и малчугани.

Специални посетители на форума бяха предприемачи от Италия, водени от доктор Джузепе Аккардо, който към този момент 15 години е сътрудник на УХТ-Пловдив и спомага български студенти да организират своя стаж на Апенините. Гостите останаха впечатлени от обичайното ашуре, „ плодовите спагети ” от молекулярната кухня, както и от „ желираните алкохолни и безалкохолни коктейли ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР