За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината

...
За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината
Коментари Харесай

За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината от студентските кредити

За 11 години страната си е върнала по-малко от половината пари от обезпечените студентски заеми. Въпреки обезпечените за тази година 40 милиона лв., високите лихви отблъскват студентите, оповестява БНР.

Александър Узунов от студентското посланичество споделя, че макар гаранцията процесът на отвод от банките за заем е дребен, само че и претенденти няма доста поради високите лихви - седем %. Узунов споделя, че в случай че лихвата е три % може заемите да станат по привлекателни.

" Седем % по-скоро приказваме за един потребителски заем, а не за студентски заем. Лихвата е извънредно висока и би трябвало да бъде редуцирана към 3 %, оптимален вид. За да се реализира това е нужно страната да работи по-активно, а банките да бъдат по-гъвкави ".

Според специалиста от уеб страницата " Моите пари " Иван Стойков малко евентуално е лихвите да бъдат понижени, тъй като rкономическата конюнктура в нашата страна е такава, че тези студенти след време може да не си намерят работа или пък задоволително добре платена работа. Знаем какво е равнището на безработица в нашата страна, знаем какви са приходите ".

За 11 години страната е погасила задълженията на 1 274 студенти. Сумата е в размер на над 5,6 млн. лв..

За този интервал обаче съумява да си върне по-малко от половината - към 2,1 млн. лв..

За 2021 година страната е подсигурила 40 милиона лв. за студентски заеми пред осем от 18-те банки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР