За 10 години в София се увеличават с над 20

...
За 10 години в София се увеличават с над 20
Коментари Харесай

В bTV Репортерите: Как демографската криза се отразява на образованието


За 10 години в София се усилват с над 20 000, демонстрират данни на просветителното министерство. На този декор единствено през предходната година са закрити 8 учебни заведения в села.

За демографската картина в образованието описваме довечера в bTV Репортерите.

На 950 метра надморска височина и на 25 км от Смолян се намира с Могилица. Като татко на три деца Хусейн е станал рано, с цел да подготви закуска и изпрати на учебно заведение две от тях. Всеки ден 13 деца от 1. до 7. клас хващат рейс, с цел да отидат в учебното заведение в село Арад. Сред тях е и Мухаммед, който е със специфични просветителни потребности и е единственият второкласник.

„ Над 800 деца се образоваха в интервал, когато аз постъпих като преподавател през 1981 година. А в този момент от всички обитаеми места ние събираме единствено... 13 ученика. Започнахме да губим вяра, тъй като светлинката в тунела, която всички се надяваха да се усилва или да просветне, понижава от ден на ден “, споделя шефът на учебното заведение в с. Арда Федя Романов.

В другия завършек на България, в София, виждаме противоположната наклонност. „ Нашето учебно заведение дава огромни благоприятни условия, даже механически, каквито няма в дребните места “, разяснява Жанина Калчева, старши преподавател по история в 51 СУ „ Елисавета Багряна “.

В учебното заведение се образоват 1250 деца от 1. до 12. клас. За едно място в 1. или 8. клас се борят четирима.

Още по тематиката гледайте във кино лентата „ Училища на кръстопът “ на Николета Хаджийска и оператора Тони Петров в bTV Репортерите довечера!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР