За 10 години в София са построени 92 нови сгради

...
За 10 години в София са построени 92 нови сгради
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини

За 10 години в София са издигнати 92 нови здания на детски градини, 3 нови учебни заведения, две нови учебни здания, 9 нови физкултурни салона. Въведени са ограничения за енергийна успеваемост и рационализация на спортните бази на територията на всички региони в града. Това съобщи кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време на гражданския разговор „ Европа в нашия дом “ на тематика обучение, който се организира в столицата. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Кметът на София подсети, че преди 10 години началната заплата на преподавател е била 450 лева, а през днешния ден е 920 лева, като нарастването е съвсем двойно. Тя акцентира, че делът на популацията с висше обучение в София е двойно по-голям от това в страната. „ Винаги съм вярвала, че образованието следва да бъде стратегическият приоритет на страната и главният приоритет в града “, добави Фандъкова.

По думите й тази година в столицата е обособен рекорден бюджет за вложения в просветителната инфраструктура.

„ Средствата са над 75 млн. лв.. С тях ще бъдат построени 15 нови здания на детски градини, 10 разширения на учебни заведения. По Оперативна програма „ Региони в напредък “ са осъвременени 9 учебни заведения, а в този момент се работи върху 27 учебни заведения и детски градини. Образованието е поделена отговорност и наша обща идея. София е град с вероятност, град на младежите, а европейската взаимност доближава до всички жители “, сподели кметът на София.
7
Българският еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел акцентира, че образованието предопределя пътя на страната.

„ Ние можем да се гордеем с това, че напъните ни способстват образованието да стои високо в европейския дневен ред “, изясни Мария Габриел. Тя добави, че цифровизацията е част от всекидневието ни, а след 2020 година 90% от работните места ще изискват съществени цифрови умения. Мария Габриел изясни, че по нейна концепция през 2018 година е основана програмата за платени стажове „ Цифрова опция “. Целта е до края на 2020 година 6 хиляди студенти да преминат образование.
7
По време на форума евродепутатът Ева Майдел съобщи, че за първи път от доста години вижда по какъв начин едно ръководство поема съответен ангажимент за повече вложения в образованието и стартира да ги извършва. „ Радвам се, че дружно с евродепутатите от ГЕРБ можем да се включим в напъните, съответните планове и тематики, които се осъществят в нашата страна. Вярвам, че образованието би трябвало да е целта на целите на всяко едно ръководство “, съобщи Ева Майдел.

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев акцентира, че учителите са значими, тъй като в случай че има положителни учители, ще има положителни експерти във всички останали специалности. Той уточни, че най-хубавите просветителни системи са тези, които спомагат най-хубавите възпитаници да станат учители. „ Средствата, заложени за нарастване на заплатите на педагогическия личен състав за идната и по-следващата година, са 360 млн. лева “, сподели Вълчев. Той разясни, че задачата е да бъдат привлечени допустимо най-вече младежи в системата.

Председателят на Комисията по обучение и просвета в 44-то Народно заседание Милена Дамянова съобщи че учителите са моторът на измененията. Тя добави, че те са тези, които са основали и не престават да основават нови пътища.

„ Образованието е пътят напред за всяка една страна, а учителите са тези, без които не можем. Те са в основата на нашия триумф, тъй като без тях няма по какъв начин да имаме и положителни експерти “, сподели Малина Едрева – ръководител на Комисията по обучение в СОС.

Гражданският разговор на тематика обучение, който се организира в София, събра близо 800 представители на просветителния бранш. На форума участваха и народни представители, общински съветници, районни кметове и доста жители.
7
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР