За 10 години ние заспахме и в стратегически план почти

...
За 10 години ние заспахме и в стратегически план почти
Коментари Харесай

Николай Василев: Трябва да влезем в еврозоната колкото може по-рано, за 10 години заспахме

За 10 години ние заспахме и в стратегически проект съвсем нищо ново не постигнахме. Изобщо не сме се доближили до еврозоната. Не единствено че не сме влезнали, а ние не сме по-близо до еврозоната в сравнение с бяхме през 2007 година, дори сме по-далече от нея “. Това разяснява пред БНР Николай Василев – някогашен вицепремиер и министър на стопанската система. Утре той ще е модератор на един от панелите на конгрес на тематика „ България в еврозоната. Икономическата логичност против митовете “.

Според него най-хубавият миг за влизане в еврозоната е бил преди 10 години. Сега е по-лошо, само че въпреки всичко е добре да влезем колкото се може по-рано, добави той. Има три групи аргументи за това, акцентира той и изясни:

„ Едната е групата на икономическите причини. Страните, които влязат в еврозоната, доближават по-бързо своите западни сътрудници, стават по-богати, приходите се покачват, има повече вложения, туризъм, търговия – въобще добре е дребни страни, като европейските страни, да са част от един по-голям стопански блок и валутен съюз, тъй като независимо те просто са микроскопични спрямо все по-нарастващите и разрастващите се страни в Азия и Северна Америка “, сподели той.

„ Втората група аргументи са свързани с банковия и финансовия бранш. Всички ние, българските жители, ще спим по-спокойно, в случай че знаем, че с изключение на нашата централна банка, и Европейската централна банка ще следи и контролира финансовия бранш в страната. Предполага се, че този надзор ще бъде по-сериозен, по-ефективен. Ако имаше подобен надзор в последното десетилетие, може би една преживелица нямаше да се случи с една от банките, и може би изцяло секторът щеше да има още по-голям престиж и успокоение. Няма проблем с българските банки, само че въпреки всичко за идващите десетки години ще е доста сериозен мотив за непоклатимост в банковия бранш “, добави той.

„ Третата група аргументи – това е въпрос на имидж, престиж и авторитет. България желае ли да бъде първокласна европейска страна или не? Лошо е, в случай че не желае, това значи, че тя не схваща вярно кои са нейните стратегически цели “, изясни Василев.

Василев е безапелационен, че не би трябвало да се помиряваме с това постоянно да сме в позицията на „ двойкаджията “ или „ догонващия “. По думите му страната ни от дълго време дава отговор на всички критерии за приемане в еврозоната. Той изброи няколко финансови достижения на България. Повече от половината членове на съюза не са подготвени математически и не е трябвало да бъдат признати в него, добави икономистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР