Z80 на Zilog е част от безброй гейминг конзоли, аркадни

...
Z80 на Zilog е част от безброй гейминг конзоли, аркадни
Коментари Харесай

След почти 50 години: Производството на легендарния процесор Z80 на Zilog приключи

Z80 на Zilog е част от безчет гейминг конзоли, аркадни машини и вградени устройства...

Емил Василев 9:00 | 21.04.2024 6 Сподели

Най-четени

Видео новиниЕмил Василев - 15:30 | 20.04.2024

Учени от НАСА сътвориха „ безгоривен мотор “, който не се подчинява на законите на гравитацията

IT НовиниДаниел Десподов - 12:07 | 19.04.2024

Microsoft измисли прекомерно необичайно наказване за потребителите на пиратските версии на Windows 11

IT НовиниДаниел Десподов - 8:47 | 19.04.2024

И по този начин можело: в Русия стопираха да се започват всички досегашни версии на AutoCAD – както лицензираните, по този начин и пиратските

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Компанията Zilog „ пенсионира “ своя именит процесор Z80 след 48 години на пазара. Първоначално създаден като план, произлизащ от Intel 8080, той се трансформира в един от най-популярните и необятно употребявани 8-битови процесори както в игровите, по този начин и в общите компютърни устройства.

Емблематичното IC устройство, създадено от Федерико Фаджин скоро ще бъде изведено от приложимост и на заинтригуваните страни остават единствено няколко месеца, с цел да създадат своите поръчки, преди индустриалният сътрудник на Zilog да приключи поддръжката на технологията.

Федерико Фаджин, инженер от Intel основава Zilog през 1974 година след работата си по Intel 4004 – първия 4-битов процесор. След това през юли 1976 година е пуснат Zilog Z80, умислен като софтуерно съвместимо „ уголемение “ и рационализиране на процесора Intel 8080.

Разработен от екип от едвам 12 души, Z80 реализира незабравим триумф, което кара Zilog да сътвори лични фабрики за произвеждане на чипове и да усили броя на чиновниците си до над 1000 в границите на две години. Подобно на своя аналог от Intel, Z80 в началото е планиран за вградени системи, само че по-късно се трансформира в забележителен крайъгълен камък в гейминг хардуера от 70-те доникъде на 80-те години.

Няколко домашни компютъра и гейминг конзоли са основани въз основата на опциите на Z80, в това число Master System и SG-1000 на Sega, както и Game Boy и Game Boy Color на Nintendo. Много типичен аркадни игри също разчитат на Z80, в това число истинската версия на Pac-Man. Освен това 8-битовият процесор се използваше постоянно във военни приложения, музикални синтезатори като Roland Jupiter-8 и разнообразни други електронни устройства. Освен това, Z80 е основа за модификациите на именития компютър ZX Spectrum на сър Клайв Синклер в някогашния Съветски съюз.

ZX Spectrum

Zilog лицензира технологията Z80 на американските компании Synertek и Mostek, които подкрепят предприятието на Фаджин с произвеждане, както и на европейския производител на чипове SGS/STMicroelectronics. По-късно дизайнът на процесора е заимствуван от японски, източноевропейски и руски производители, а корпорации като NEC, Toshiba, Sharp и Hitachi създават свои лични съвместими версии на чипа.

През последните години Zilog преориентира производството на Z80 към пазара на вградени устройства, предлагайки усъвършенствани микроконтролерни артикули, които резервират съвместимостта си с истинските структури Z80 и Z180.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР