З а първи път български деца и ученици ще говорят

...
З а първи път български деца и ученици ще говорят
Коментари Харесай

За първи път български деца ще говорят на живо с астронавтите на МКС

З а първи път български деца и възпитаници ще приказват онлайн с астронавтите на борда на Международната галактическа станция .

Видеовръзката се реализира от Атлантическия клуб в България , в партньорство с посолството на Съединени американски щати в София , и с над 30 организации, занимаващи се с просветителни начинания в региона на науката и технологиите, оповестиха уредниците.



Разговорът " Ало, Космос! Говори България! ", който ще е с видеоконферентна връзка онлайн с Международната галактическа станция, ще стартира в 18.00 часа.

Преди това - в 17.30 часа, стартира формалната гала на събитието. На нея е планувано приветствия да насочат президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси , служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков , и посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа . Ще има и видеопослания от първия български космонавт Георги Иванов , и от Мирча Джоана - заместител общоприет секретар на НАТО .

Целта на плана е да се разпали въображението на децата и учениците, вдъхновявайки ги да насочат фантазиите си оттатък земната орбита - към Луната , Венера , Марс , и оттатък, позволявайки на България, посредством разширено съдействие със Съединени американски щати в региона на STEM (СТЕМ), да изпрати трети астронавт в Космоса. СТЕМ е абревиатура на британските думи: science, technology, engineering, mathematics.

Видеоразговорът дава неповторимата опция на възпитаници от цялата страна и от Европа да зададат своите въпроси към астронавти от НАСА и от Европейската галактическа организация (ЕКА). Това историческо включване ще бъде кулминационната точка на еднодневното събитие "Ало, Космос! Говори България! ", което ще се състои в "София тех парк ". Над 20 STEM работилници, лаборатории и презентации чакат децата в еднодневния фестивал на науката.

Събитието стартира сутринта и ще продължи през целия ден. Работилниците, лабораториите и презентациите ще предложат разнородни тематики за деца на разнообразни възрасти. Най-малките - от 5- до 12-годишна възраст, ще имат опция да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин. Ще има също работилници за галактическа храна и за колонизирането на Марс . Децата ще могат да гледат и няколко презентации за галактическите боклуци, за Космоса и правото, за тайните на галактическата храна, за Космоса и биомедицината, и за живота в Космоса.

Проф. Леандър Литов от ЦЕРН, доайенът на Българската антарктическа стратегия проф. Христо Пимпирев , шефът на Харвардската самодейност "Център за генезис на живота " Димитър Съсълов , както и българският производител на аерокосмическа техника "Ендуросат " и разработчик на дрона Dronamics, са измежду гостите на фестивала на науката. Министерството на образованието и науката е сътрудник на самодейността на Атлантическия клуб.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Вбесен брачен партньор крещи на жена си: - Толкова скърбя, че ръката ти не е изискал някой огромен простак, простак, олигофрен... - Поиска я! - И… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВижте какво демонстрират заключенията от анализите на учените " Съгласно Конституцията, взех нужните в сегашната обстановка решения, с цел да спася Тунис, страната и туниския народ ", съобщи президентът СайедПричина за конфликта е била понижената видимост заради провокираната от мощни ветрове прашна и пясъчна буряВ процентно отношение броят на позитивните случаи по отношение на броя на направените проби е 0,65%След като Европейски Съюз сложи дата за възбрана на продажбата на нови коли с ДВГ от 2030 година, Австрия желае да е измежду отличниците, като обмисля въвеждането на още по-стриктна възбрана пет години по-рано.Канцлерът Ангела Меркел обаче съобщи, че Германия не възнамерява да следва образеца на Франция и други страни, които вкараха наложителни ваксинацииВ Санкт Петербург имаше церемониал, отдаден на 325-ата годишнина на флота на РусияГЕРБ наема юристи и ще заведе каузи поради арестите на кметове преди изборите на 11 юлиВижте повече за това екзотично животноБилката е добре позната в националната ни медицинаТой означи, че в страните, в които към този момент е почнала четвъртата вълна на COVID-19 98% от признатите в интензивни отделения и умрелите са неимунизирани хораТой е подписан в община БудваМайк Мичъл е умрял в ТурцияУебсайтът на Кралското семейство към момента не е отбелязал раждането на момиченцето в наследствената линияНа пръв взор те са изцяло различниОдобрението доминира при всички изследвани публични пластове, като се изключи последователите на ГЕРБОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР