З а първи път български деца и ученици говорят на

...
З а първи път български деца и ученици говорят на
Коментари Харесай

За първи път български деца говорят на живо с астронавтите на МКС

З а първи път български деца и възпитаници приказват онлайн с астронавтите на борда на Международната галактическа станция .

Видеовръзката се реализира от Атлантическия клуб в България , в партньорство с посолството на Съединени американски щати в София , и с над 30 организации, занимаващи се с просветителни начинания в региона на науката и технологиите, оповестиха уредниците.



Разговорът " Ало, Космос! Говори България! ", който е с видеоконферентна връзка онлайн с Международната галактическа станция, стартира в 18.00 часа.

Може ли кокошка да снася яйца в Космоса? Как би изглеждал асансьор към орбитата? Какво е времето в Космоса? И правилно ли е, че на Юпитер валят диаманти от небето?

Това са част от въпросите, които българските възпитаници зададоха на астронавтите от МКС.

Но въпросът на ученика Лъчезар затрудни астронавтите.

"Казват, че Вселената е безкрайна и непрекъснато се уголемява. Как нещо безпределно може да се уголемява ", попита той.

"Много сложен въпрос! Не знам какъв е отговорът, само че се надявам, че някой от твоето потомство ще ми даде отговора ", съобщи астронавтът Марк Ванде Хей.

Тайните на Космоса и технологиите привлякоха към форума освен водещи български учени, само че и млади очаквания на българската космонавтика.

"Искам да стана космонавт, тъй като това е най-висшата полезност, която може да има - да оказва помощ на обществото. Аз не се сещам за по-висша от това да си космонавт и да правиш проучвания за човечеството ", счита Татяна Иванова, първата българка, тренирана от НАСА за астронавт.

Събитието посетиха и по-малки бъдещи космонавти с огромни фантазии.

"Искам да стана космонавт, тъй като това е много огромно достижение за човечеството. Много желая да открием живот на Марс и да го проучвам ", съобщи Георги Георгиев.

Преди това - в 17.30 часа, стартира формалната гала на събитието. На нея участваха президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси , служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков , и посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа . Видеопослания имаше и от първия български космонавт Георги Иванов , и от Мирча Джоана - заместител общоприет секретар на НАТО .

Целта на плана е да се разпали въображението на децата и учениците, вдъхновявайки ги да насочат фантазиите си оттатък земната орбита - към Луната , Венера , Марс , и оттатък, позволявайки на България, посредством разширено съдействие със Съединени американски щати в региона на STEM (СТЕМ), да изпрати трети астронавт в Космоса. СТЕМ е абревиатура на британските думи: science, technology, engineering, mathematics.



Видеоразговорът дава неповторимата опция на възпитаници от цялата страна и от Европа да зададат своите въпроси към астронавти от НАСА и от Европейската галактическа организация (ЕКА). Това историческо включване ще бъде кулминационната точка на еднодневното събитие "Ало, Космос! Говори България! ", което бе в "София тех парк ". Над 20 STEM работилници, лаборатории и презентации чакат децата в еднодневния фестивал на науката.

Събитието стартира сутринта и продължи през целия ден. Работилниците, лабораториите и презентациите оферират разнородни тематики за деца на разнообразни възрасти. Най-малките - от 5- до 12-годишна възраст, имат опция да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин.

Ще има също работилници за галактическа храна и за колонизирането на Марс . Децата ще могат да гледат и няколко презентации за галактическите боклуци, за Космоса и правото, за тайните на галактическата храна, за Космоса и биомедицината, и за живота в Космоса.

Проф. Леандър Литов от ЦЕРН, доайенът на Българската антарктическа стратегия проф. Христо Пимпирев , шефът на Харвардската самодейност "Център за генезис на живота " Димитър Съсълов , както и българският производител на аерокосмическа техника "Ендуросат " и разработчик на дрона Dronamics, са измежду гостите на фестивала на науката. Министерството на образованието и науката е сътрудник на самодейността на Атлантическия клуб.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
12 коментара Вбесен брачен партньор крещи на жена си: - Толкова скърбя, че ръката ти не е изискал някой огромен простак, простак, олигофрен... - Поиска я! - И… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниИва Митева разгласи, че е показала пред сътрудниците си нов вид за работаПрез 2019 година Александър Габишев се насочи на 8000-километров поход пешком до Москва, с цел да прогони Путин, който той дефинира като демонСъществуват опасения, че последствията ще се запазят и с отшумяването на пандемиятаСтихията наложи затварянето на детски градини, паркове и блокира достъпа до алея по брега на рекаMepĸитe ca paзпиcaни в нoвa зaпoвeд нa здpaвния миниcтъp Cтoйчo KaцapoвУдарили са се тежкотоварен автомобил и две леки колиЗапочва вторият кръг от договарянията за съставяне на ново правителствоОколо 20 души се борят с пламъцитеНСТС поддържа актуализацията и на трите бюджета кардинално, само че с бележки във връзка с бюджета на НЗОКСтроителят на детската болница: Договорът с Министерството на здравеопазването не е стопиранДокато талибаните напредват, афганистанки със личен бизнес са разтревожени за оцеляването на работата им и придобивките на дамите, реализирани през последните 20 годиниТрима души са починали при злополука до симеоновградското село ПясъчевоСоциалната мрежа пусна услугата през браузър за iOSЕто няколко организационни трика, които ще лишават напрежението и ще върнат усмивките setTimeout(function(){ var scr = document.createElement( " SCRIPT " ); scr.type = " text/javascript " ; scr.src = " https://b.grabo.bg/netinfo/special/vesti_dealbox_resp.php?affid=20492&r= " +Math.round(Math.ra
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР