Ювелирна схема как едни 4 милиона лева на българския данъкоплатец

...
Ювелирна схема как едни 4 милиона лева на българския данъкоплатец
Коментари Харесай

БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора

Ювелирна скица по какъв начин едни 4 милиона лв. на българския поданик да отидат в тъкмо избрана частна компания, а главната работа да бъде свършена от чиновници на държавните железници, в халета на държавните железници и с аварийни елементи на държавните железници, са " нарисували " в нова скандална социална поръчка " БДЖ-Пътнически транспорти ". 

Става дума за процедура с предмет: №01605-2018-0003 „ Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, благосъстоятелност на „ БДЖ – Пътнически транспорти ” ЕООД за тригодишен интервал ”.

Процедурата по Закон за обществените поръчки е открита с Решение №4/12.02.2018г. на Управителя на „ БДЖ-Пътнически транспорти ” ЕООД и е оповестена в Регистъра на публични поръчки към АОП на 14.02.2018г.

Бюджетът ѝ е точно 4 082 400,00 лв. без Данък добавена стойност.

За какво е поръчката?

Фирмата, която завоюва контракта би трябвало да обезпечи техническо обслужване и ремонт на 9 от локомотивите на БДЖ през идващите три години. Според член 1 на проекто-договора, изпълнителят ще би трябвало да прави точно това.

Като четем, обаче, в детайли оповестената документи, стигаме обаче до файл с приложения, съдържащи десетки механически документи и условия, към които изпълнителят би трябвало да се придържа при осъществяване на поръчката.

В един от тях, апропо е закован гвоздеят на поръчката:

„ Дейности, които ще бъдат осъществявани от " БДЖ-Пътнически Превози " (самият Възложител) при осъществяване на поръчката “

Забавното в тази ситуация е, че в това приложение са разказани 16 подточки, които включват голямата част от самото задание на публичната поръчка.

Ето какво би трябвало да бъде осъществено от самите БДЖ:

1. Измерване, освидетелстване и УДЗ на колоосите,

2. Репрофилиране на бандажи,

3. Смяна на бандажи с нужния за това ремонт на колоосите,

4. Теглово уравновесяване,

5. Стационарни, функционални проби, периодическа проверка на спирачната система и скоростно спирачна проба,

6. Дефектоскопия на възли, елементи, елементи,

7. Изпитания на възли, елементи, елементи на налични стендове,

8. Ремонт на колооси с колоосни редуктори,

9. Ремонт на тягови мотори,
``
10. Ремонт на тягов реактор,

11. Ремонт на реостатни съпротивления,

12. Ремонт на двигател-вентилатори за реостатните съпротивления на локомотиви 44001 и 44002,

13. Ремонт на амортисьори,

14. Ревизия и ремонт на скоростомерна апаратура, АЛС, радиостанция,

15. Извършване на физико-химически разбор на трансформаторно масло,

16. Ремонт на инвертори и електронни платки.



Именно изброените действия са голямата част от работата за извършване по публичната поръчка. Така излиза, че БДЖ ще направи " Направи си самичък " ремонт, а на частна компания ще плати 4 милиона лв. без Данък добавена стойност.

За кого се прави всичко това?

На по този начин поставените условия за присъединяване, у нас има 2 евентуални претендента, които официално биха могли да са реализатор – локомотивният цех на Европейски Съюз в Русе и получаващата многомилионни поръчки от БДЖ в последно време новосъздадена компания " ЖП Тракция ". И двете компании имат нужния документ за ремонт на локомотиви от ИАЖА. 

Двама са доста!

Ключово условие на възложителя " БДЖ-Пътнически транспорти " е локомотивите да се предават за ремонт на територията на хранилище София. След това претендентите би трябвало да посочат адрес на осъществяване на услугата където преценяват, само че би трябвало да потвърдят, че имат право на прилагане.

В същото време в тръжната документи има условие експресните поправки на локомотивите да се правят в границите на 8 часа. Това и съизпълнителската роля на БДЖ, подсказват че на процедура, а и на доктрина, локомотивите не могат да се ремонтират на място друго от Локомотивно хранилище София.

Няма по какъв начин локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа. Така че русенската " Експрес Сервиз " автоматизирано отпада от надпреварата.

Така като вероятен реализатор остава единствено " ЖП тракция ".

Просто единствено те сега могат да потвърдят право на прилагане на здания в столичното хранилище на БДЖ, което употребяват на неразбираемо на какво съображение.

Още на 23 февруари OFFNews е изпратил на " БДЖ-Пътнически транспорти " следните въпроси:

- На какво съображение компанията „ Жп Тракция “ употребява хале на Локомотивно хранилище София - регион Подуяне, с адрес ул. Майчина популярност 2?

- Имало ли е тръжна процедура за отдаването на парцела чартърен?

- Има ли право „ Жп Тракция “ да приема за ремонт локомотиви на други оператори в халето в Подуяне с изключение на тези на БДЖ-Пътнически транспорти?

- Какъв наем заплаща БДЖ-Тракция за това че употребява халето в Подуяне?

Вече 20 дни по тях отговор няма, а последното уверение на жп превозвача - от 12.03.2018 година, е, че ще получим отговор поисканата информация по Закона за достъп до социална информация. 

Само че след... 40 дни! 

Така че сладкият бюджет за поръчката в размер на 4 082 400,00 лв. без Данък добавена стойност е кристално ясно при кого ще отиде.

На процедура, БДЖ ще платят ремонта на деветте локомотива на 2 пъти – един път за осъществяването на ремонтите (заплати на личен състав, депа, елементи, уреди, поддържане на щат). После ще изпратят фактурите на частна компания.

Друг, супер любопитен миг на публичната поръчка е, че " ЖП Тракция " и в този момент има контракт със същия предмет и за същите локомотиви. Той е двугодишен и е за 1 180 000 лв.. Т.е., в случай че се съпостави със в този момент заложения тригодишен контракт за над 4 милиона, то излиза, че цената е увеличена тройно и то в случай, че самите БДЖ ще свършат главната част от работата.

Както се споделя, при хазартните залагания:

Честито на печелившите! 

Само дето в тази ситуация облагата не е въпрос на игра на шанса и при нея никой не чака усмивката на Фортуна.

Според някогашният изпълнителен шеф на БДЖ Християн Кръстев прокуратурата би трябвало да стартира следствие на връзките сред БДЖ и " ЖП Тракция ".

" В появяването на тази компания няма нищо инцидентно и необичайно. Наеха едно хале в Кремиковци преди две години. Нямаха никакво съоръжение вътре и безусловно нищо, само че незабавно получиха лиценз, на база на нищо! На база на едно наето хале - без служащи, без машини, без никой. Но там връзката не е инцидентна и дребна ", сподели Кръстев в изявление за OFFNews.

Според него ръководещ и притежател на компанията е водачът на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Железопътна администрация " Васко Василев Николай Кръстев.

Именно тази конструкция на транспортното министерство коли и беси в жп превоза у нас. Тя лицензира железопътните превозвачи и ремонтните жп фабрики у нас.

Васил Василев въобще не отхвърля, че със притежателя на " ЖП Тракция " Николай Кръстев в действителност преди време са били сътрудници във компания, свързвана с предприемача Васил Божков. Кръстев обаче не му бил водач.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР